Reklama
Reklama

To najzdrowsze warzywo na świecie. Można uprawiać je na parapecie, a mało kto o nim słyszał

Ta roślina w Polce wciąż pozostaje mało znana, choć na świecie uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Ceniona jest za bogactwo składników odżywczych oraz liczne właściwości, dla których warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Dowiedz się zatem więcej na temat rukwi wodnej, którą bez problemu możesz hodować na swoim parapecie.

Niepozorna roślina została wybrana przez naukowców z jednej z amerykańskich agencji na najzdrowsze warzywo na świecie. Rukiew wodna, bo to właśnie o niej mowa, pełna jest witamin, minerałów i antyoksydantów, dzięki którym wykazuje liczne właściwości, w tym przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zalet ma jednak o wiele więcej, dlatego roślina ta zdecydowanie zasługuje na większą uwagę.

Rukiew wodna — co wiadomo na jej temat?

Rukiew woda, znana również jako rzeżucha wodna, to roślina wieloletnia należąca do rodziny kapustowanych. Występuje naturalnie w czystych i wolno płynących strumieniach i innych środowiskach wodnych w Europie, północnej Afryce oraz zachodniej Azji. W Polsce naturalnie występuje rzadko, a jeśli już to w zachodniej części kraju.  

Roślina nadaje się jednak do domowej uprawy. Pomimo tego wciąż pozostaje mało znana. Rukiew wodna charakteryzuje się delikatnymi, zimozielonymi liśćmi o błyszczącym połysku. W smaku natomiast przypominają one połączenie rukoli i chrzanu o lekko pikantnej nucie, dzięki czemu sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw.  

Wszechstronne zastosowanie w kuchni to jednak nie największa zaleta rukwi wodnej, gdyż jej prawdziwym skarbem są właściwości odżywcze. Poprzez bogaty skład i zawartość najważniejszych dla zdrowia człowieka składników odżywczych i witamin, roślina ta otrzymała tytuł “najzdrowszego warzywa na świecie".  

W składzie rukwi wodnej można znaleźć między innymi liczne witaminy, takie jak witamina A, C, K i E, a także wiele minerałów, wśród których wymienia się wapń, żelazo, magnez i cynk. Nie można nie wspomnieć o przeciwutleniaczach i flawonoidach, które wykazują między innymi działanie detoksykujące.  

 Zobacz też: Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, że tak szybko się psują

Właściwości rukwi wodnej. Wsparcie dla serca i układu trawiennego

Poprzez bogactwo składników odżywczych rukiew wodna doceniana była za swoje właściwości prozdrowotne już w starożytności. Dzisiaj coraz więcej mówi się na temat zalet płynących z regularnego spożywania jej liści.  

Jest zalecana między innymi jako profilaktyka względem wielu chorób, a także jako wsparcie dla układu immunologicznego. Dodatkowo poprzez swoje właściwości oczyszcza organizm z toksyn oraz reguluje poziom cukru we krwi. Na tym jednak wciąż nie koniec.  

Rukiew wodna działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz moczopędnie. Poprzez bogactwo witamin i minerałów wspiera natomiast zdrowie włosów, paznokci oraz skóry. Jest również nieocenionym wsparciem dla zdrowia serca oraz prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. 

Może cię zainteresować: Ten owoc chroni serce jak plaster. W Polsce jest go na pęczki

Zastosowanie i uprawa rukwi wodnej. Miej ją zawsze pod ręką

Szereg właściwości prozdrowotnych przemawia za włączeniem rukwi wodnej do codziennej diety, a można to zrobić na wiele sposobów. Najlepiej jeść ją świeżą i w takiej formie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i kanapek. Może stanowić również jeden ze składników sałatek. Co ciekawe, roślina ta może być smakowitym uzupełnieniem zup, a także głównym składnikiem pesto, zielonych koktajli oraz smoothie.  

Pomimo licznych zalet, rukiew wodna wciąż jest mało znana i wykorzystywana w Polsce. Czas to zmienić, zwłaszcza że z łatwością można uprawiać ją na parapecie i tym sposobem zawsze ją mieć pod ręką. Można ją uprawiać przez cały rok w doniczce z wilgotną ziemią lub w wodzie na wacie. Potrzebuje jasnego miejsca i stałej wilgoci, a pierwsze listki nadające się do wykorzystania pojawią się już po kilkunastu dniach. 

Zobacz też:

Myjesz maliny przed jedzeniem? Ekspert wyjaśnia, czy to konieczne

​Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice

Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, że tak szybko się psują

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie