Reklama
Reklama

Od lat marynuję grzyby "po włosku". 1 składnik marynaty daje im wyjątkowy smak

Marynowane grzyby to klasyk spiżarnianych półek, który od pokoleń gości na polskich stołach. Sprawdza się jako przekąska solo, a także jako dodatek do sałatek i wielu dań. Największą popularnością cieszą się grzyby zamarynowane w zalewie octowej. A gdyby tak w tym sezonie spróbować czegoś zupełnie nowego prosto z włoskiej kuchni? Poznaj recepturę na grzyby marynowane w oliwie, które w ten sposób zyskają niezwykły smak i staną się twoimi ulubionymi.

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a wraz z nim produkcja rozmaitych przetworów, które zachwycać będą swoim smakiem w sezonie jesienno-zimowym. Oczywiście prym wiodą suszone grzyby oraz grzyby marynowane w zalewie octowej. Warto jednak pokusić się o kilka słoików zupełnie innej alternatywy, która ochoczo gości na stołach we włoskich domach. Przygotuj raz, a z pewnością zagości na dłużej również i w twoim.  

Marynowane grzyby — spróbuj nie tylko tych w zalewie octowej  

Tradycyjny sposób na marynowanie grzybów, który od pokoleń gości w polskich domach opiera się na zalewie octowej. W jej skład wchodzą liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czy też gorczyca. Dzięki temu grzyby w słoiczkach zyskują kwaskowaty posmak połączony z intensywnym aromatem grzybów. Zakonserwowane w ten sposób mogą przeleżeć na spiżarnianych półkach nawet przez wiele miesięcy, zachowując swoją świeżość i aromat.  

Ciekawą alternatywą, która w ostatnim czasie powoli przenika do polskich domów, jest marynowanie grzybów w oliwie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. To bezpieczny sposób konserwowania żywności, który w połączeniu z czosnkiem, tymiankiem czy też rozmarynem nadaje grzybom łagodnego, aksamitnego smaku z wyczuwalną nutą ziół.  

Zamarynowanie grzybów w ten sposób nie należy do skomplikowanych czynności i nawet początkująca pani domu z pewnością sobie z tym poradzi. Kluczową kwestią przygotowania marynowanych grzybów w oliwie jest ich obróbka termiczna, aby wyeliminować ryzyko zatrucia. 

Zobacz także: Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę 

Jak marynować grzyby w oliwie? Receptura krok po kroku 

Grzyby marynowane w oliwie zachwycają swoim smakiem, przez co sprawdzają się jako przekąska na imprezowy stół, a także jako dodatek do deski serów, sałatki czy nawet jako dodatek do pizzy. Do ich przygotowania potrzebujesz: 

  • 1 kg stosunkowo małych grzybów leśnych (najlepiej tylko kapelusze) 
  • 2 szklanka octu jabłkowego  
  • 1 szklanka wody  
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku  
  • 304 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu  

Składniki do umieszczenia w słoikach: 

  • Świeży tymianek lub rozmaryn  
  • 2 liście laurowe  
  • 3 jagody jałowca  
  • 1 lit ciepłej oliwy z oliwek extra vergine  

Sposób przygotowania: 

Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów z piasku i igliwia. Zagotuj ocet, wodę, sól, tymianek, pieprz i pokrojony w plastry czosnek. Po kilku minutach dodaj grzyby i gotuj przez około 5-7 minut, po czym wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.  

W tym czasie w wyparzonych słoikach włóż przyprawy i następnie grzyby, które mają wypełnić każdy słoiki do ¾ wysokości. Na koniec podgrzej oliwę, by była ciepła (ale nie gorąca) i zalej nią grzyby w słoikach, tak by były całkowicie przykryte.  

Słoiki zakręć wyparzonymi zakrętkami i postaw w ciemnym i chłodnym miejscu. Grzyby najlepiej będą smakować po minimum dwóch tygodniach, gdyż po takim czasie oliwa i przyprawy przenikną przez ich strukturę.  

Zobacz też:

Dosyp pół łyżeczki do porannej kawy. Zyska wyjątkowy aromat, a ty stracisz kilogramy

Ten biszkopt zrobisz tylko z 3 składników. Jest puszysty, chociaż bez proszku

Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | grzyby