Reklama
Reklama

Nie tylko ogórki. Te warzywa i owoce również można kisić

Jesień to wzmożony czas przygotowań zimowych zapasów i przetworów. Szczególną popularnością cieszą się kiszonki, które są stałym bywalcem w spiżarni. Najpopularniejsze są oczywiście kiszone ogórki i kapusta, ale jak się okazuje, opcji jest o wiele więcej. Warto pokusić się o zakiszenie innych warzyw, a nawet i owoców. Są zdrowe, a przy tym smaczne. Jakie kiszonki warto przygotować? 

Kiszone ogórki i kapusta cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Ochoczo przygotowywane są jako przetwory na zimowy czas. W tym roku warto spróbować czegoś nowego i zakisić inne warzywa, a także owoce. W ostatnich latach kiszonki zyskały ogromną popularność nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne właściwości. Zatem co warto zakisić tej jesieni?  

Dlaczego warto kisić owoce i warzywa? Cenne właściwości kiszonek 

Kiszenie to tani i prosty proces konserwacji żywności, który niesie ze sobą wiele korzyści. Oczywiście jedną z nich jest możliwość dłuższego przechowywania żywności, jednak od jakiegoś czasu dużo mówi się na temat korzyści prozdrowotnych, które płyną z włączenia kiszonek do swojej diety.  

Przede wszystkim są cennym źródłem pre i probiotyków, które wspierają zdrowie jelit. Są więc nieocenionym wsparciem dla układu trawiennego. Regularne spożywanie kiszonek pozytywnie wpływa na poprawę flory bakteryjnej układu trawiennego. Ponadto wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.  

Kiszonki to również nieocenione źródło witamin i minerałów dla organizmu. To także sprzymierzeniec w odchudzaniu, bowiem kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne. Dodatkowo są obfite w błonnik, przez co dają na długo poczucie sytości. 

Zobacz także: Superowoc rośnie w Polsce i dojrzewa we wrześniu. Zrób z niego konfiturę

Co można kisić? Lista warzyw jest całkiem długa

Choć w polskiej kuchni królują ogórki kiszone, w tej postaci sprawdzi się również wiele innych warzyw. Różnorodność smaków i zastosowań sprawia, że każdy znajdzie dla siebie te najbardziej smakowite. Jakie warzywa można kisić?  

  • Buraki — zaraz obok ogórków i kiszonej kapusty  to ulubiona kiszonka Polaków. W takiej formie wspierają odporność, a także działają korzystnie na układ krwionośny. Poprzez swój lekko kwaśny smak stanowią dobry dodatek do wielu potraw.  
  • Marchew — w takiej postaci marchewka zachowuje swoją chrupkość. W dodatku zawarty w niej beta-karoten wspiera zdrowie skóry oraz oczu. Kiszona marchewka może być doskonałą przekąską albo dodatkiem do licznych dań.  
  • Kalafior — w postaci kiszonej jest polecany osobom z dolegliwościami ze strony żołądka i jelit. Bogaty jest między innymi w witaminę A, C, K, E, a także w kwas foliowy. Stanowi zdrową propozycję przekąski, a także smaczny dodatek do sałatek bądź kanapek.  

Warto również pokusić się o zakiszenie takich warzyw jak papryka, czosnek, brokuły, szparagi, cukinia czy rzodkiewka. Jak widać, lista jest długa, dlatego każdy może znaleźć dla siebie ten najbardziej odpowiedni smak kiszonych warzyw.  

Może cię zainteresować: Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę

Jakie owoce można kisić? Te nadają się do tego najlepiej

Owoce zazwyczaj kojarzą się z sokami i dżemami, jeśli chodzi o domowe przetwory. Warto dać im jednak szansę również w postaci kiszonej. To nieoczywiste doznania smakowe, które dla wielu mogą stanowić prawdziwe kulinarne odkrycie. Jakie owoce warto zakisić?  

  • Jabłka — w postaci kiszonej są lekko kwaśne, ale jednocześnie chrupkie, przez co stanowią doskonały dodatek do sałatek. Sprawdzą się również do dań mięsnych oraz surówek. Z pewnością stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych przetworów z jabłek. 
  • Gruszki — kiszone gruszki nabierają wyrazistego smaku, który sprawdza się doskonale do pieczonych mięs, a także serów. Chętnie przygotowywane są w zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu.  
  • Śliwki — jak się okazuje nie tylko powidła, ale również kiszone śliwki są warte uwagi, jeśli chodzi o przetwory. Mogą stanowić dobre dopełnienie pieczonego schabu oraz kanapek. Tak jak inne kiszonki wykazują działanie probiotyczne.  

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce | przetwory