Reklama
Reklama

Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę

Jabłka to najpopularniejsze owoce uprawiane w Polsce. W sezonie możemy cieszyć się ich dużą ilością, której czasem nie sposób przejeść. Warto więc wykonać z nich pyszne przetwory na jesień i zimę. Papierówki nadają się zwłaszcza do wykonania wybornego musu, którego użyjemy do upieczenia szarlotki. Jak przygotować podobną masę jabłkową? Podpowiadamy.

Sezon na jabłka zaczyna się już późnym latem, choć kojarzą się one głównie z jesienią i zjadaniem przygotowanych z nich przetworów, gdy zaczyna się robić chłodno. Jest to najpopularniejszy owoc w naszym kraju. Polska jest bowiem pierwszym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek. Te zdrowe i pyszne owoce świetnie się nadają na przykład do wykonywania musów, dżemów czy konfitur. Co zrobić z nadmiarem jabłek? Doradzamy. 

Sezon jabłkowy. Jak wykorzystać nadmiar owoców?

W sezonie jabłkowym owoców jest tak dużo, że czasem po prostu nie da się ich wszystkich przejeść. Szkoda byłoby zmarnować owoce, więc warto przeznaczyć je na przetwory. Ich przygotowanie nie zajmie wcale wiele czasu, a położymy podwaliny pod przyszłe, wyborne szarlotki.

Dotyczy to zwłaszcza owoców nieco uszkodzonych lub papierówek, która to odmiana jest soczysta i kwaskowata w smaku, jednak miąższ ma delikatny i kruchy. Papierówki należy wykorzystać najszybciej, jak to tylko możliwe. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłek, które jednocześnie raczej szybko się psują.

Nadmiar jabłek warto wykorzystać i przygotować gotowe nadzienie do szalotki. Jesienią i zimą wystarczy sięgnąć po słoik i w ekspresowym tempie przygotujemy ten wyborny wypiek.

Czytaj też: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji 

Szarlotka w słoiku? Tak wykonasz przetwory z jabłek

Masa jabłkowa nie jest trudna do przygotowania, choć trzeba na to poświęcić nieco czasu. Najżmudniejszą częścią jest oczywiście mycie i obieranie owoców, a także wycinanie z nich gniazd nasiennych. Nie musimy kroić owoców, gdyż rozpadną się pod wpływem ciepła. Można to jednak oczywiście zrobić, jeśli ktoś chce.

Jabłka wrzucamy do garnka i ustawiamy na niezbyt dużym gazie. Chodzi o to, żeby powoli się podgrzewały, ale jednocześnie by nie doszło do ich przypalenia. Jabłka gotujemy do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Następnie trzeba do nich wsypać dla smaku cynamon i cukier. Można użyć zwykłego cukru lub wykorzystać cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy pozostawić większe kawałki owoców, konfitura w zasadzie jest gotowa. Jeśli zaś chcemy przygotować z jabłek gładką masę, wykorzystajmy tłuczek do ziemniaków lub blender.

Gotową, gorącą masę przelewamy do słoików (uprzednio wyparzonych), a następnie zakręcamy. Szyjki i nakrętki słoików powinny być odtłuszczone i osuszone. Słoiki przykrywamy ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do ostudzenia. Wieczka powinny zostać zassane do środka już po kilku czy kilkunastu godzinach. Wówczas przetwory są gotowe i można je wstawić do spiżarki. 

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | przepisy | owoce