Kapusta kiszona jak u babci. Z tego przepisu wyjdzie najlepsza
Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas, który w kuchni wykorzystywany jest na różne sposoby. Sam proces kiszenia jest już niemal tradycją kultywowaną od wielu pokoleń. Nic więc dziwnego, że poszukiwane są przepisy, z których kapusta kiszona wyjdzie tak smaczna, jak u babci. Podpowiadamy więc jeden z nich.
Kiszenie kapusty to proces, który rozłożony jest w czasie. Na ogół nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wymaga jednak cierpliwości... chyba że zakisi się kapustę według przepisu, który wykorzystuje pewien trik. Dzięki niemu można zakisić obłędnie smaczną kapustę już w kilka dni. A smak? Najlepszy tak jak u babci.
Domowa kiszona kapusta to istna skarbnica witamin. Bogata jest bowiem w witaminę C, K, a także w witaminy z grupy B. Niesie za sobą także liczne właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jej regularne spożywanie może znacznie wpłynąć na stan naszego zdrowia.
Jakie korzyści za sobą niesie? Przede wszystkim usprawnia trawienie, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że kapusta jest niezwykle zdrowa i zalecana w profilaktyce układu pokarmowego, a także właściwej flory bakteryjnej.
Nic więc dziwnego, że tak wiele osób pragnie posiadać domową kiszoną kapustę, przez co poszukuje sprawdzonych przepisów. Dla wielu najlepszym wspomnieniem jest smaczna i chrupiąca kiszona kapusta u babci. Można taką przygotować we własnym zaciszu domowym i to nawet w kilka dni.
Zobacz także: Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon
Kiszona kapusta na szybko to również zachwycający smak i liczne właściwości zdrowotne. Jaka jest różnica pomiędzy tradycyjną metodą kiszenia a tą na szybko? Zamiast ugniatania i solenia, można zastosować solankę. Do przygotowania takiej kapusty kiszonej będą potrzebne następujące składniki:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- Liście laurowe
- 1 l wody
- 80 g soli
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku tradycyjnego kiszenia, zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o grubych oczkach. Kolejno zagotuj wodę z solą i pozostaw ją do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj słoiki, na dnie umieszczając liście laurowe.
Następnie przekładaj warstwami kapustę i marchewkę. W połowie słoika umieść kolejne liście laurowe. Po całkowitym ich zapełnieniu zawartość mocno dociśnij, na przykład za pomocą drewnianej łyżki. Na wierzchu ponownie zamieść liście laurowe.
Zobacz także: Przepis na gołąbki domowe mojej babci
Po całkowitym ostygnięciu zalej słoiki przygotowaną solanką i ponownie dociśnij zawartość słoików. Ważne, aby kapusta w całości była zalana solanką. Ostatnim etapem jest lekkie zakręcenie słoików.
Odłóż je w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na dwa dni. Następnie słoiki z kapustą umieść na dzień w lodówce. Po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa.
Może cię zainteresować: Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś
Zobacz też:
Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać
Przepis na owocowe galaretki z cukrem rodem z PRL-u. Zrobisz je z 3 składników
Zamiast kupować, zrób domowe płatki śniadaniowe. Są tańsze i mają mniej cukru