Reklama
Reklama

Kapusta kiszona jak u babci. Z tego przepisu wyjdzie najlepsza

Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas, który w kuchni wykorzystywany jest na różne sposoby. Sam proces kiszenia jest już niemal tradycją kultywowaną od wielu pokoleń. Nic więc dziwnego, że poszukiwane są przepisy, z których kapusta kiszona wyjdzie tak smaczna, jak u babci. Podpowiadamy więc jeden z nich.  

Kiszenie kapusty to proces, który rozłożony jest w czasie. Na ogół nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wymaga jednak cierpliwości... chyba że zakisi się kapustę według przepisu, który wykorzystuje pewien trik. Dzięki niemu można zakisić obłędnie smaczną kapustę już w kilka dni. A smak? Najlepszy tak jak u babci.  

Jak ukisić kapustę na zimę? Przygotuj domową porcję witamin

Domowa kiszona kapusta to istna skarbnica witamin. Bogata jest bowiem w witaminę C, K, a także w witaminy z grupy B. Niesie za sobą także liczne właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jej regularne spożywanie może znacznie wpłynąć na stan naszego zdrowia.  

Jakie korzyści za sobą niesie? Przede wszystkim usprawnia trawienie, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że kapusta jest niezwykle zdrowa i zalecana w profilaktyce układu pokarmowego, a także właściwej flory bakteryjnej.  

Nic więc dziwnego, że tak wiele osób pragnie posiadać domową kiszoną kapustę, przez co poszukuje sprawdzonych przepisów. Dla wielu najlepszym wspomnieniem jest smaczna i chrupiąca kiszona kapusta u babci. Można taką przygotować we własnym zaciszu domowym i to nawet w kilka dni.  

Zobacz także: Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon

Przepis na kiszoną kapustę. Wyjdzie smaczna i chrupiąca 

Kiszona kapusta na szybko to również zachwycający smak i liczne właściwości zdrowotne. Jaka jest różnica pomiędzy tradycyjną metodą kiszenia a tą na szybko? Zamiast ugniatania i solenia, można zastosować solankę. Do przygotowania takiej kapusty kiszonej będą potrzebne następujące składniki: 

  • 5 kg świeżej kapusty  
  • 2 marchewki  
  • Liście laurowe 
  • 1 l wody 
  • 80 g soli 

Sposób przygotowania: 

Tak jak w przypadku tradycyjnego kiszenia, zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o grubych oczkach. Kolejno zagotuj wodę z solą i pozostaw ją do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj słoiki, na dnie umieszczając liście laurowe.  

Następnie przekładaj warstwami kapustę i marchewkę. W połowie słoika umieść kolejne liście laurowe. Po całkowitym ich zapełnieniu zawartość mocno dociśnij, na przykład za pomocą drewnianej łyżki. Na wierzchu ponownie zamieść liście laurowe.  

Po całkowitym ostygnięciu zalej słoiki przygotowaną solanką i ponownie dociśnij zawartość słoików. Ważne, aby kapusta w całości była zalana solanką. Ostatnim etapem jest lekkie zakręcenie słoików.

Odłóż je w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na dwa dni. Następnie słoiki z kapustą umieść na dzień w lodówce. Po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa. 

Może cię zainteresować: Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa