Kapusta kiszona jak u babci. Z tego przepisu wyjdzie najlepsza
Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas, który w kuchni wykorzystywany jest na różne sposoby. Sam proces kiszenia jest już niemal tradycją kultywowaną od wielu pokoleń. Nic więc dziwnego, że poszukiwane są przepisy, z których kapusta kiszona wyjdzie tak smaczna, jak u babci. Podpowiadamy więc jeden z nich.
Kiszenie kapusty to proces, który rozłożony jest w czasie. Na ogół nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wymaga jednak cierpliwości... chyba że zakisi się kapustę według przepisu, który wykorzystuje pewien trik. Dzięki niemu można zakisić obłędnie smaczną kapustę już w kilka dni. A smak? Najlepszy tak jak u babci.
Domowa kiszona kapusta to istna skarbnica witamin. Bogata jest bowiem w witaminę C, K, a także w witaminy z grupy B. Niesie za sobą także liczne właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jej regularne spożywanie może znacznie wpłynąć na stan naszego zdrowia.
Jakie korzyści za sobą niesie? Przede wszystkim usprawnia trawienie, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że kapusta jest niezwykle zdrowa i zalecana w profilaktyce układu pokarmowego, a także właściwej flory bakteryjnej.
Nic więc dziwnego, że tak wiele osób pragnie posiadać domową kiszoną kapustę, przez co poszukuje sprawdzonych przepisów. Dla wielu najlepszym wspomnieniem jest smaczna i chrupiąca kiszona kapusta u babci. Można taką przygotować we własnym zaciszu domowym i to nawet w kilka dni.
Zobacz także: Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon
Kiszona kapusta na szybko to również zachwycający smak i liczne właściwości zdrowotne. Jaka jest różnica pomiędzy tradycyjną metodą kiszenia a tą na szybko? Zamiast ugniatania i solenia, można zastosować solankę. Do przygotowania takiej kapusty kiszonej będą potrzebne następujące składniki:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- Liście laurowe
- 1 l wody
- 80 g soli
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku tradycyjnego kiszenia, zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o grubych oczkach. Kolejno zagotuj wodę z solą i pozostaw ją do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj słoiki, na dnie umieszczając liście laurowe.
Następnie przekładaj warstwami kapustę i marchewkę. W połowie słoika umieść kolejne liście laurowe. Po całkowitym ich zapełnieniu zawartość mocno dociśnij, na przykład za pomocą drewnianej łyżki. Na wierzchu ponownie zamieść liście laurowe.
Po całkowitym ostygnięciu zalej słoiki przygotowaną solanką i ponownie dociśnij zawartość słoików. Ważne, aby kapusta w całości była zalana solanką. Ostatnim etapem jest lekkie zakręcenie słoików.
Odłóż je w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na dwa dni. Następnie słoiki z kapustą umieść na dzień w lodówce. Po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa.
Może cię zainteresować: Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia