Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Obecne dary natury warto wykorzystać w wytrawnych daniach. Tym razem sprawdź przepis na obłędne placki ziemniaczane z kurkami. Właśnie takie zawsze robiła moja mama. Smakowały wszystkim tak bardzo, że każdy prosił o dokładkę.
Grzybiarze ochoczo wyruszają do lasów w poszukiwaniu grzybów. Pragną wrócić z pełnymi koszykami okazów. Później przyrządzają z ich dodatkiem różne potrawy, jednak to właśnie placki ziemniaczane z kurkami skradły moje serce. Robię je zawsze w sezonie grzybowym.
Placki ziemniaczane to popularne danie kuchni polskiej. Wielu Polaków często przyrządza je na obiad lub kolację. Można podawać tę potrawę z ziemniaków zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Te placki serwuje się na słodko ze śmietaną, a nawet z samym cukrem. Z kolei w wytrwanej wersji najbardziej znane są takie z gulaszem zrobionym z mięsa i warzyw, podawane zazwyczaj z sosem grzybowym.
Okazuje się, że można przygotować je w bezmięsnej wersji, z samymi grzybami. Warto wykorzystać kurki, które obecnie rosną w lasach.
Produkty do przyrządzenia placków ziemniaczanych zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni. Konieczne będzie zaopatrzenie się w kurki.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placków ziemniaczanych z kurkami? Oto lista:
- 500 g ziemniaków;
- 250 g kurek;
- 1 cebula;
- 2 jajka;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- przyprawy: sól i pieprz.
Na początek obierz i umyj ziemniaki, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Po kilku minutach odsącz warzywa z nadmiaru wody. Z kolei cebulę i kurki pokrój na małe kawałki. Nie zapomnij o uprzednim oczyszczeniu grzybów.
W kolejnym kroku podsmażaj na patelni cebulę z kurkami do momentu ich zmiękczenia i odparowania wody. Potem dodaj te składniki łącznie z jajkami, mąką oraz przyprawami do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej na patelni olej i zacznij nakładać małe porcje przygotowanej masy. Placki ziemniaczane z kurkami smaż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron.
Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Na koniec możesz posypać je natką pietruszki.
Zobacz też:
Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób
Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
Ta przyprawia sprawia, że rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje