Reklama
Reklama

Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Obecne dary natury warto wykorzystać w wytrawnych daniach. Tym razem sprawdź przepis na obłędne placki ziemniaczane z kurkami. Właśnie takie zawsze robiła moja mama. Smakowały wszystkim tak bardzo, że każdy prosił o dokładkę.

Grzybiarze ochoczo wyruszają do lasów w poszukiwaniu grzybów. Pragną wrócić z pełnymi koszykami okazów. Później przyrządzają z ich dodatkiem różne potrawy, jednak to właśnie placki ziemniaczane z kurkami skradły moje serce. Robię je zawsze w sezonie grzybowym. 

Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami

Placki ziemniaczane to popularne danie kuchni polskiej. Wielu Polaków często przyrządza je na obiad lub kolację. Można podawać tę potrawę z ziemniaków zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. 

Te placki serwuje się na słodko ze śmietaną, a nawet z samym cukrem. Z kolei w wytrwanej wersji najbardziej znane są takie z gulaszem zrobionym z mięsa i warzyw, podawane zazwyczaj z sosem grzybowym. 

Okazuje się, że można przygotować je w bezmięsnej wersji, z samymi grzybami. Warto wykorzystać kurki, które obecnie rosną w lasach. 

Przepis na placki ziemniaczane z kurkami

Produkty do przyrządzenia placków ziemniaczanych zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni. Konieczne będzie zaopatrzenie się w kurki

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placków ziemniaczanych z kurkami? Oto lista:

  • 500 g ziemniaków;
  • 250 g kurek;
  • 1 cebula;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • przyprawy: sól i pieprz.

Na początek obierz i umyj ziemniaki, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Po kilku minutach odsącz warzywa z nadmiaru wody. Z kolei cebulę i kurki pokrój na małe kawałki. Nie zapomnij o uprzednim oczyszczeniu grzybów. 

W kolejnym kroku podsmażaj na patelni cebulę z kurkami do momentu ich zmiękczenia i odparowania wody. Potem dodaj te składniki łącznie z jajkami, mąką oraz przyprawami do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj. 

Rozgrzej na patelni olej i zacznij nakładać małe porcje przygotowanej masy. Placki ziemniaczane z kurkami smaż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron

Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Na koniec możesz posypać je natką pietruszki

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy