Gotuję tę zupę co tydzień. Smaczna, sycąca i do tego banalna w przygotowaniu
Zupa to zawsze dobre rozwiązanie na zdrowy i pożywny posiłek, dlatego dobrze znać jak najwięcej możliwości na jej przygotowanie. Kiedy zastanawiam się co zrobić na obiad dla swojej rodziny, a wiem, że nie mam na to zbyt dużo czas, zawsze sięgam po tę sycącą i obłędnie smaczną zupę krem. To jedna z tych potraw, która posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj recepturę i ugotuj dla bliskich przy najbliższej okazji.
Zupa o intensywnym zielonym kolorze, ciekawym smaku i wysokiej wartości odżywczej jest świetnym pomysłem na posiłek na co dzień, jak i niedzielny obiad. Dobrze więc znać przepis na wyborny krem z zielonego groszku, który z sukcesem można przyrządzać przez cały rok. Smakuje wyśmienicie przygotowany zarówno ze świeżego, jak i mrożonego groszku. Jeśli nie masz pomysłu na pożywny i smaczny posiłek dla swojej rodziny, odpowiedzią jest ta smakowita zupa-krem.
Zupy to prosty i smaczny sposób na włączenie większej ilości warzyw do codziennej diety. To także sposób na szybki i sycący posiłek, który dodatkowo potrafi rozgrzać w chłodne dni. Przykładem jest właśnie ta smakowita zupa z zielonego groszku, która odpowiednio przygotowana dostarcza organizmowi wiele dobrego.
To lekki i pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko roślinne, a także prawdziwą bombę witaminową. Zawiera między innymi witaminę C, K, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo dostarcza wielu cennych minerałów, wśród których wymienia się magnez, żelazo czy też cynk. Nie można nie wspomnieć o błonniku, którego zupa dostarcza naprawdę sporo. Tym samym syci na długo i reguluje pracę układu trawiennego.
Zupa krem z groszku jest więc smakowitą propozycją posiłku, który powinien regularnie gościć w jadłospisie każdego, gdyż poza tym, że jest zdrowia, po prostu wyśmienicie smakuje.
Zobacz także: Tego nigdy nie dodawaj do owsianki. Zamiast miski zdrowia otrzymasz cukrową bombę
Krem z zielonego groszku to uczta dla podniebienia i solidna dawka zdrowia. To łatwy w przygotowaniu posiłek, z którym poradzi sobie nawet największy laik w kuchni. Z pewnością przepis ten spodoba się także osobom, które nie lubią „tracić czasu” w kuchni, gdyż tę zupę krem robi się dosłownie w kilkanaście minut. Potrzebne są do tego następujące składniki:
- 1 l warzywnego bulionu
- 500 g mrożonego lub świeżego groszku
- 1 nieduży por
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 70 g sera feta
- Masło
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
- Dodatkowo: grzanki do podania
Sposób przygotowania:
Zacznij od pogrzania bulionu w jednym garnku. W drugim natomiast rozgrzej masło, na które wrzuć posiekaną białą część pora. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmaż przez krótką chwilę i zalej gorącym bulionem. Dodaj groszek oraz pokrojoną w kawałki fetę.
Gotuj do momentu aż groszek zmięknie. Wtedy zdejmij całość z palnika i zblenduj na jednolity krem. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj śmietankę i podawaj z posiekanym koperkiem oraz grzankami. Smacznego!
Może cię zainteresować: Rozgrzewa i do tego syci na długo. Z tego przepisu smakuje jak u babci
Zobacz też:
Twoje ciasto drożdżowe nigdy nie rośnie? Winny jest jeden produkt
Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski