Reklama
Reklama

Gotuję tę zupę co tydzień. Smaczna, sycąca i do tego banalna w przygotowaniu

Zupa to zawsze dobre rozwiązanie na zdrowy i pożywny posiłek, dlatego dobrze znać jak najwięcej możliwości na jej przygotowanie. Kiedy zastanawiam się co zrobić na obiad dla swojej rodziny, a wiem, że nie mam na to zbyt dużo czas, zawsze sięgam po tę sycącą i obłędnie smaczną zupę krem. To jedna z tych potraw, która posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj recepturę i ugotuj dla bliskich przy najbliższej okazji.

Zupa o intensywnym zielonym kolorze, ciekawym smaku i wysokiej wartości odżywczej jest świetnym pomysłem na posiłek na co dzień, jak i niedzielny obiad. Dobrze więc znać przepis na wyborny krem z zielonego groszku, który z sukcesem można przyrządzać przez cały rok. Smakuje wyśmienicie przygotowany zarówno ze świeżego, jak i mrożonego groszku. Jeśli nie masz pomysłu na pożywny i smaczny posiłek dla swojej rodziny, odpowiedzią jest ta smakowita zupa-krem. 

Zupa krem z zielonego groszku. Szybka propozycja na zdrowy obiad  

Zupy to prosty i smaczny sposób na włączenie większej ilości warzyw do codziennej diety. To także sposób na szybki i sycący posiłek, który dodatkowo potrafi rozgrzać w chłodne dni. Przykładem jest właśnie ta smakowita zupa z zielonego groszku, która odpowiednio przygotowana dostarcza organizmowi wiele dobrego.  

To lekki i pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko roślinne, a także prawdziwą bombę witaminową. Zawiera między innymi witaminę C, K, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo dostarcza wielu cennych minerałów, wśród których wymienia się magnez, żelazo czy też cynk. Nie można nie wspomnieć o błonniku, którego zupa dostarcza naprawdę sporo. Tym samym syci na długo i reguluje pracę układu trawiennego.  

Zupa krem z groszku jest więc smakowitą propozycją posiłku, który powinien regularnie gościć w jadłospisie każdego, gdyż poza tym, że jest zdrowia, po prostu wyśmienicie smakuje. 

Zobacz także: Tego nigdy nie dodawaj do owsianki. Zamiast miski zdrowia otrzymasz cukrową bombę

Przepis na krem z zielonego groszku. Posmakuje nawet największym niejadkom  

Krem z zielonego groszku to uczta dla podniebienia i solidna dawka zdrowia. To łatwy w przygotowaniu posiłek, z którym poradzi sobie nawet największy laik w kuchni. Z pewnością przepis ten spodoba się także osobom, które nie lubią „tracić czasu” w kuchni, gdyż tę zupę krem robi się dosłownie w kilkanaście minut. Potrzebne są do tego następujące składniki: 

  • 1 l warzywnego bulionu  
  • 500 g mrożonego lub świeżego groszku  
  • 1 nieduży por 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • 70 g sera feta 
  • Masło  
  • Szczypiorek   
  • Sól i pieprz 
  • Dodatkowo: grzanki do podania  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od pogrzania bulionu w jednym garnku. W drugim natomiast rozgrzej masło, na które wrzuć posiekaną białą część pora. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmaż przez krótką chwilę i zalej gorącym bulionem. Dodaj groszek oraz pokrojoną w kawałki fetę.  

Gotuj do momentu aż groszek zmięknie. Wtedy zdejmij całość z palnika i zblenduj na jednolity krem. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj śmietankę i podawaj z posiekanym koperkiem oraz grzankami. Smacznego! 

Może cię zainteresować: Rozgrzewa i do tego syci na długo. Z tego przepisu smakuje jak u babci

Zobacz też:

Twoje ciasto drożdżowe nigdy nie rośnie? Winny jest jeden produkt

Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski

Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Tak możesz je wykorzystać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | przepisy