Natnij ogórki i włóż to do środka. Gdy spróbujesz, zapomnisz o zwykłych małosolnych
Sezon na ogórki powoli będzie dobiegał końca, więc warto wykorzystać maksymalnie te dary natury. Wiele osób co roku przygotowuje ogórki kiszone lub ogórki małosolne. Jednak warto wypróbować całkiem nowy przepis, dzięki któremu przygotujemy faszerowane ogórki o mocnym aromacie i smaku. Podpowiadamy, jak je zrobić.
W słoikach możemy przygotowywać nie tylko ogórki kiszone. Istnieje bowiem przepis na niezwykle smaczne ogórki faszerowane. Dzięki niemu w kilka chwil stworzymy nietypową przekąskę z ogórków, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu, grilla czy kolacji. Wystarczy odpowiednio naciąć warzywa i włożyć do nich pewny aromatyczny produkt. Sprawdź, jak zrobić faszerowane ogórki, aby zachwycić ich smakiem wszystkich gości. To prostsze niż myślisz!
Chcąc przygotować ogórki w nieco innym niż tradycyjnym wydaniu, warto poznać poniższy przepis, dzięki któremu zrobimy przetwory w zupełnie nowej odsłonie. Smak takich ogórków będzie znacznie bardziej intensywny i zrobi większe wrażenie niż popularne ogórki małosolne lub zwykłe kiszone.
Wystarczy przygotować faszerowane ogórki, które dopiero po wypełnieniu ich pewnym składnikiem, trafiają do słoików. Jest to świetny i smaczny sposób na zrobienie ogórków w nowej formie. Będą one świetną przekąską na najbliższe miesiące.
Czytaj również: Zrób to ekspresowe ciasto z jabłkami, a zapomnisz o tradycyjnej szarlotce
Przygotowanie przetworów musimy zacząć od wybrania dobrych ogórków. Najlepiej kupić te świeże, dojrzałe i jędrne. Oprócz tego będziemy potrzebowali kilku innych składników, które dopełnią smaku naszych nietypowych, faszerowanych ogórków.
Oto co trzeba przygotować, aby móc zrobić te przetwory:
- 2 kg ogórków,
- 1,5 l wody,
- koperek,
- 1 główkę czosnku,
- ocet,
- sól,
- cukier.
- słoiki.
Po naszykowaniu niezbędnych składników możemy przejść do robienia ogórków. Na początek do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie obcinamy końcówki ogórków i dokładnie je myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy przez dwie minuty i przekładamy je do zimnej wody.
Kolejnym krokiem jest obranie ząbków czosnku i pokrojenie ich na mniejsze części. Następnie nacinamy ogórki wzdłuż i do każdego otworu wkładamy kawałki czosnku. Ogórki układamy w słoikach i do każdego wsypujemy 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Wlewamy także pół szklanki octu na każdy słoik, a na wierzchu układamy umyty koperek. Całość zalewamy wodą, a słoiki szczelnie zamykamy. Smacznego!
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia