Reklama
Reklama

Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni

Szukając inspiracji na deser, warto sięgnąć po przepis na jedno z najpopularniejszych ciast, docenianych za połączenie aksamitnego kremu z kruchym ciastem francuskim. Przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wiedzieć, jakie składniki i w jakich proporcjach połączyć, aby deser smakował idealnie. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Chrupiące i smaczne ciasto francuskie przełożone gładkim i subtelnym kremem waniliowym to coś, co brzmi jak idealne połączenie. Nic więc dziwnego, że napoleonka od lat podbija serca i wciąż jest chętnie przygotowywana. W dodatku zrobienie jej nie jest trudne. Przedstawiamy przepis, z  którego ten deser zawsze będzie wychodził idealnie.

Napoleonka - jaki jest sekret jej smaku?

Napoleonka to deser, które swój niezwykły smak zawdzięcza idealnie chrupiącemu ciastu francuskiemu połączonemu z gładkim i delikatnym kremem waniliowym. Podczas przygotowywania napoleonki warto postawić na dobrej jakości ciasto francuskie, wybierając takie, które ma wysoką zawartość masła.

To właśnie masło sprawi, że nasze ciasto będzie kruche i chrupiące. Dodatkowo przyczyni się ono do tego, że jego warstwy idealnie rozdzielą się w trakcie pieczenia. Bardzo istotne jest również przygotowanie kremu. W poniższym polecanym przez nas przepisie bazą do niego jest budyń waniliowy, składający się z żółtek, mleka, masła i cukru. Dzięki idealnemu połączeniu tych składników jest on gładki i pełen smaku.

Jak zrobić doskonałą napoleonkę? Z tego przepisu zawsze się udaje

Samo przygotowanie napoleonki nie jest trudne, ale wymaga połączenia odpowiednich składników i dobrania właściwych proporcji, aby deser był perfekcyjny. Wśród produktów, których potrzebujemy do przygotowania napoleonki znajdują się:

  • 2 opakowania chłodnego ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Natomiast składniki na krem, to:

  • 5 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 32 g cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g miękkiego masła.

Czytaj również: Zrób do kanapek zamiast pasty jajecznej. W PRL-u wszyscy się nią zajadali

Przygotowanie napoleonki rozpoczynamy od zrobienia kremu waniliowego. W misce miksujemy cukier z żółtkami, cukrem waniliowym, jedną szklanką mleka oraz z mąką. Masa powinna być jednolita. Następnie resztę mleka podgrzewamy w garnku, aż zacznie się ono gotować.

Do gotującego się mleka dolewamy stopniowo, przygotowaną wcześniej masę jajeczną i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy przez około 3 minuty, do momentu aż krem zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować ciasto francuskie. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jedno opakowanie ciasta. Nakłuwamy je widelcem, aby równomiernie się upiekło i wkładamy do piekarnika na 10 minut, piekąc, aż stanie się złociste i chrupiące.

Natomiast drugie opakowanie ciasta francuskiego także rozkładamy na blasze, ale dzielimy je nożem na prostokąty, nie docinając go jednak do końca. Ciasto także nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Oba ciasta francuskie pozostawiamy do ostygnięcia.

Po ostygnięciu kremu ubijamy miękkie masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego budyń. Cały czas miksujemy, aby krem był jednolity. Następnie na upieczony spód z ciasta francuskiego wykładamy krem. Przykrywamy go delikatnie drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które było dzielone na prostokąty. Na koniec sypiemy napoleonkę cukrem pudrem. Deser najlepiej przed podaniem włożyć na 2 godziny do lodówki. Dzięki temu uzyska perfekcyjną konsystencję

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta