Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę
Ciasto na weekend to obowiązkowy punkt programu w wielu domach. Niedzielne, rodzinne obiady bardzo często kończą się słodkim akcentem. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę wyjątkowym deserem, zrób ciasto zatopiony skarb. Jego nazwa będzie intrygująca dla dzieci, a smak spełni oczekiwania wszystkich domowników. Prosty przepis sprawia, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy.
Ciasto zatopiony skarb to deser, który może stać się cotygodniową słodką niespodzianką. Choć z wierzchu wygląda zawsze tak samo, zaskoczeniem może być jego środek, który może stać się wariacją w tematach owoców sezonowych czy galaretek. Prosty przepis nie wymaga pieczenia, a ciasto powstaje szybko i tak samo szybko znika z talerzy.
To jeden z najprostszych deserów, który nie wymaga wielkich umiejętności ani pieczenia. Ciasto zatopiony skarb to spód i wierzch z herbatników, między którymi znajduje się pyszna, śmietankowo-serowa masa. W niej natomiast zatopione są owoce, stąd nazwa ciasta. Mogą to być borówki, maliny, truskawki czy śliwki, najlepiej sięgać po owoce sezonowe. Ciasto smakuje wszystkim i choć można je przechowywać przez dwa dni, zazwyczaj do tego nie dochodzi. Deser potrafi zniknąć w kilka minut ze stołu, a wszyscy chętnie poproszą o dokładkę.
Czytaj też: Tak zrobisz najlepszy krem do karpatki. Sekret tkwi w jednym składniku
Prostota przepisu na ciasto zatopiony skarb polega na tym, że nie trzeba go piec. Najpierw zaopatrz się w odpowiednie składniki:
- 300 g herbatników maślanych;
- 120 g masła dobrej jakości roztopionego;
- 400 g owoców sezonowych lub w syropie;
- 300 g serka śmietankowego;
- 200 ml śmietanki 30 proc;
- 200 ml mleka;
- 100 g cukru;
- 10 g agar-agar.
Najpierw przygotuj blachę o wymiarach 28x18 i wyłóż papierem do pieczenia. Następnie pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż dokładnie dno blachy. Kolejny punkt przepisu na ciasto zatopiony skarb jest przygotowanie masy kremowej. Do miski wyłóż serek śmietankowy, dodaj cukier i śmietankę. Całość wymieszaj na gładką masę.
Do garnka wlej mleko, dodaj do niego agar-agar i mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia. Gdy nieco przestygnie, dodaj do mleka nieco kremu serowo-śmietankowego, wymieszaj, a na koniec dodaj resztę. Chodzi o to, by masa serowa się nie zważyła. Następnie dorzuć do tak powstałego kremu owoce, jeśli są większe, możesz je pokroić. Całość wymieszaj, wyłóż na blaszkę z herbatnikami i pokrusz na wierzchu resztę herbatników z masłem. Aby ciasto zatopiony skarb było gotowe, musi tężeć w lodówce około dwóch godzin.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć