Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepszy krem do karpatki. Sekret tkwi w jednym składniku

Domowa karpatka to jeden z tych deserów, który zachwyca wszystkich gości. Jednak, aby tak było, to musimy przygotować idealny krem. Najlepiej by był on lekki, puszysty oraz doskonale słodki. Na szczęście istnieje prosty przepis, zawierający kilka cennych trików, który pomoże nam uzyskać taki efekt. Sprawdź, jak zrobić najlepszy krem do karpatki.

Jednym z najpopularniejszych i równocześnie najsmaczniejszych deserów, jest karpatka. Jej bazą jest krem. Chcąc, by wyszedł on idealnie, musimy poznać kilka cennych trików i posiadać odpowiedni przepis. Dzięki temu deser wyjdzie doskonały i puszysty. Podpowiadamy, jak przygotować smaczny krem do karpatki.

Najlepszy krem do karpatki - tego będziesz potrzebował

Karpatka jest jednym z najsmaczniejszych deserów, o ile odpowiednio przygotujemy krem. Wystarczy jednak kilka prostych składników i trików, aby był on doskonale lekki, puszysty i świetnie komponował się z ciastem parzonym, które tworzy resztę karpatki.

Jednak jedną z największych zalet kremu, jest także jego uniwersalność, dzięki czemu możemy go używać nie tylko do karpatki, ale i do ciast przekładanych, babeczek czy tortów. Dodatkowo jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Podstawą zrobienia go, jest połączenie we właściwy sposób składników, ponieważ to one decydują o ostatecznym smaku oraz konsystencji. Oto lista niezbędnych produktów:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka,
  • 300 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kilka kropel olejku śmietankowego.

Czytaj również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Jak zrobić idealny krem do karpatki?

Co prawda przygotowanie kremu do karpatki nie jest trudne, jednak wymaga od nas odrobiny cierpliwości i precyzji. Pierwszym krokiem jest podgrzanie połowy mleka wraz z cukrem, aż do chwili, gdy zacznie się ono gotować. W międzyczasie pozostałą część mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z żółtkami. Łączymy składniki, aż nie uzyskamy jednolitej i gładkiej masy.

Taką mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Po kilku minutach budyń osiągnie idealną konsystencję, która będzie gęsta, ale równocześnie kremowa. Następnie, by nasz budyń równomiernie wystygł, przykrywamy go folią spożywczą, która dotyka jego powierzchni. Dzięki temu nie stworzy się na nim twarda skórka.

Po całkowitym wystudzeniu budyniu miksujemy masło. Jeżeli chcemy uzyskać puszysty krem do karpatki, musimy powoli i stopniowo dodawać budyń do ubitego masła. Najlepiej robić to po jednej łyżce, cierpliwie miksując, aż całość będzie gładka. Na koniec dodajemy kilka kropli olejku śmietankowego, aby podkreślić smak naszego kremu do karpatki.  


Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy