Reklama
Reklama

Dodaj kilka kropel do bitej śmietany. Będzie sztywna i puszysta

Bita śmietana dodawana jest do wielu różnych deserów. Często podawana jest z galaretką, goframi czy ciastami. Chcąc ją samodzielnie przygotować, musimy jednak odpowiednio ją ubić, aby była sztywna i równocześnie puszysta. Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, aby bita śmietana wyszła perfekcyjna. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Chcąc zrobić idealnie sztywną i puszystą bitą śmietanę, musimy podczas procesu ubijania jej dodać do niej kilka kropel popularnego produktu. Dzięki temu wyjdzie ona doskonale. Warto również wiedzieć, jakich błędów unikać podczas ubijania śmietany i jak ją uratować, gdy się zwarzy.

Jak prawidłowo ubijać śmietanę?

Wiele osób woli samodzielnie przygotować bitą śmietanę niż kupować gotowy produkt w sprayu. Dzięki temu jest ona nie tylko smaczniejsza, ale także nie zawiera chemii i konserwantów. Jednak robiąc ją, musimy uważać, aby nie popełniać błędów, które sprawią, że śmietana nie będzie sztywna i puszysta.

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że do ubijania nadaje się tylko kremówka powyżej 30 proc. tłuszczu. Najlepiej postawić na produkt z zawartością tłuszczu 36 proc. Inne śmietany nie ubiją się na sztywno. Dodatkowo zadbajmy o to, by śmietana, której użyjemy, była schłodzona. Najlepiej by stała w lodówce przez 24 godziny.

Oprócz tego dodając do niej cukier, wybierajmy cukier puder, ponieważ kryształ może przyczynić się do tego, że bita śmietana na wyjdzie gładka.

Czytaj również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?

Jednak nie zawsze śmietana wychodzi idealnie sztywna. Jeśli chcemy mieć pewność, że będzie perfekcyjna, to warto podczas ubijania jej, dodać do miski kilka kropel soku z cytryny. Bita śmietana nadal będzie świetnie smakowała, ale zyska bardziej zwartą strukturę.

Wynika to z tego, że cytryna przyspiesza gęstnienie nabiału. W przypadku, gdy nie mamy pod ręką cytrusa, możemy wykorzystać żelatynę. Pamiętajmy jednak, aby była wcześniej schłodzona. Dodajemy ją pod koniec fazy ubijania, dzięki czemu śmietana nie wyjdzie lejąca się.

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Czasem może zdarzyć się również tak, że podczas ubijania, śmietana się zwarzy. Na szczęście możemy ją jeszcze uratować. W przypadku, gdy nie rozwarstwiła się znacząco i pojawiły się w niej tylko pojedyncze grudki, to wystarczy, że dodamy do niej dwie łyżki kwaśnej śmietany. Następnie całość miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli nie mamy kwaśnej śmietany, możemy użyć serka homogenizowanego lub skondensowanego mleka.

W przypadku jednak gdy dojdzie do całkowitego zwarzenia i część maślana oddzieli się od części wodnej, to musimy sięgnąć po żelatynę. Najpierw podgrzewamy śmietanę w kąpieli wodnej, a następnie w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy jedną łyżkę żelatyny. Dodajemy ją dopiero wtedy, gdy śmietana stanie się płynna.

Kolejnym krokiem jest odstawienie śmietany do ostygnięcia, a następnie włożenie jej do lodówki. Kiedy schłodzi się do odpowiedniej temperatury, możemy rozpocząć proces ubijania, dodając do śmietany 2-3 łyżki ciepłej wody. Dzięki temu nasza bita śmietana będzie puszysta i gęsta.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski