Reklama
Reklama

Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik

W Czechach, podobnie jak u nas w sezonie króluje ciasto z owocami. Nazywa się bublanina, a zawdzięcza to swojej puszystości i bąbelkowek konsystencji. Jaki jest czeski sekret? Przepis na ich ciasto z owocami jest wyjątkowo prosty i poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba.

Ciasto z owocami: czeska bublanina

Kiedy przychodzi sezon na owoce, rzucamy się na pieczenie ciast. Rabarbar, truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie aż kuszą, aby wykorzystać je do wypieków. W Polce mamy wiele przepisów na ciasta owocowe, ale czasem warto zajrzeć w tej kwestii do sąsiadów. Kiedy Czesi mają ochotę na coś słodkiego, pieką bublaninę. To owocowe ciasto swoją nazwę zawdzięcza słowu "Bublina", które w języku czeskim oznacza bąbelek. Znakomicie to oddaje charakter wypieku, które jest puszyste, dzięki wypełniającym je bąbelkom powietrza. 

Czesi pieką swoje ciasto z owocami na bazie dwóch mąk: gładkiej (u nas tortowa) i półgrubej (u nas krupczatka). Ale nie tylko ten miks decyduje o wyjątkowości bunlaniny. Prawdziwym sekretem puszystości tego owocowego ciasta jest użycie kefiru i jogurtu naturalnego. To zamienniki mleka i śmietany, które często spotykamy w polskich przepisach sprawiają, że wypiek nabiera charakteru. 

Czytaj też: Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu

Przepis na czeskie ciasto z owocami

Miko konieczności użycia dwóch mąk, przepis na czeskie ciasto z owocami nie jest skomplikowany. To prosty wypiek, nie wymagający użycia drożdży czy wyrabiania kremów. 

Składniki: 

  • 150 g mąki tortowej;
  • 180 g mąki krupczatki;
  • 3 jajka;
  • 250 g cukru;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego (wanilinowego);
  • 250 ml kefiru lub jogurtu;
  • 500 g owoców sezonowych;
  • masło do wysmarowania formy;
  • cukier puder.

Sposób przygotowania: 

Owoce umyj i osusz. Kiedy będą schły, rozdziel żółtka od białek. Białka ubij, a żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka delikatnie wymieszaj z białkiem.

Przesiej obie mąki i wymieszaj ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Dodaj do niej kefir i wymieszaj, po czym delikatnie dodawaj masę z jajek ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe. 

Wysmaruj formę masłem i wylej do niej ciasto. Powtykaj w nie owoce, nie tylko na wierzchu, ale również do środka. Czeskie ciasto z owocami piecz w 180 stopniach przez około 30 - 40 minut. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. 

Zobacz też:

​Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Jeden składnik dodaje mu charakteru

Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu

Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | owoce