Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik
W Czechach, podobnie jak u nas w sezonie króluje ciasto z owocami. Nazywa się bublanina, a zawdzięcza to swojej puszystości i bąbelkowek konsystencji. Jaki jest czeski sekret? Przepis na ich ciasto z owocami jest wyjątkowo prosty i poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba.
Kiedy przychodzi sezon na owoce, rzucamy się na pieczenie ciast. Rabarbar, truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie aż kuszą, aby wykorzystać je do wypieków. W Polce mamy wiele przepisów na ciasta owocowe, ale czasem warto zajrzeć w tej kwestii do sąsiadów. Kiedy Czesi mają ochotę na coś słodkiego, pieką bublaninę. To owocowe ciasto swoją nazwę zawdzięcza słowu "Bublina", które w języku czeskim oznacza bąbelek. Znakomicie to oddaje charakter wypieku, które jest puszyste, dzięki wypełniającym je bąbelkom powietrza.
Czesi pieką swoje ciasto z owocami na bazie dwóch mąk: gładkiej (u nas tortowa) i półgrubej (u nas krupczatka). Ale nie tylko ten miks decyduje o wyjątkowości bunlaniny. Prawdziwym sekretem puszystości tego owocowego ciasta jest użycie kefiru i jogurtu naturalnego. To zamienniki mleka i śmietany, które często spotykamy w polskich przepisach sprawiają, że wypiek nabiera charakteru.
Czytaj też: Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu
Miko konieczności użycia dwóch mąk, przepis na czeskie ciasto z owocami nie jest skomplikowany. To prosty wypiek, nie wymagający użycia drożdży czy wyrabiania kremów.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej;
- 180 g mąki krupczatki;
- 3 jajka;
- 250 g cukru;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 łyżeczek cukru waniliowego (wanilinowego);
- 250 ml kefiru lub jogurtu;
- 500 g owoców sezonowych;
- masło do wysmarowania formy;
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Owoce umyj i osusz. Kiedy będą schły, rozdziel żółtka od białek. Białka ubij, a żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka delikatnie wymieszaj z białkiem.
Przesiej obie mąki i wymieszaj ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Dodaj do niej kefir i wymieszaj, po czym delikatnie dodawaj masę z jajek ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe.
Wysmaruj formę masłem i wylej do niej ciasto. Powtykaj w nie owoce, nie tylko na wierzchu, ale również do środka. Czeskie ciasto z owocami piecz w 180 stopniach przez około 30 - 40 minut. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Zobacz też:
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Jeden składnik dodaje mu charakteru
Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu
Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto