Reklama
Reklama

​Dietetyk zdradza przepis na sernik, który nie pójdzie w boczki. Możesz go jeść bez obaw

Jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce, a także na świecie, jest z pewnością sernik. Niestety duża ilość mielonego twarogu, masło i cukier, a czasem także tłusta śmietana, sprawiają, że nie jest on zbyt dobrym wyborem dla osób na diecie. Poznaj przepis na skyrnik bez cukru prosto od dietetyka.

Bartek Kulczyński jest dyplomowanym dietetykiem i doktorem technologii żywności i żywienia. Jego kanał na YouTube, na którym opowiada o tym, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, śledzi prawie milion osób.

Skyrnik bez cukru — składniki

Zastąpienie zwykłego sernika pysznym skyrnikiem bez cukru to nie tylko mniej kalorii, ale także więcej białka. Do jego przygotowania będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 110 g płatków owsianych,
  • 170 g erytrytolu,
  • 18 g mąki kokosowej,
  • 25 g mąki migdałowej,
  • 250 g skyru naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 40 g oleju kokosowego,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • szczypta soli.

Jeśli chcesz, by masa serowa, a właściwie skyrnikowa, miała jeszcze więcej białka i lepszą konsystencję, dodaj do niej 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej oraz 1 łyżkę białka serwatkowego.

Sprawdź również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

Jak przygotować skyrnik bez cukru?

Zacznij od przygotowania spodu do ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a formę na skyrnik bez cukru wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp płatki owsiane (możesz je wcześniej lekko zblendować), dodaj 20 g erytrytolu, mąkę kokosową, rozpuszczony olej kokosowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie ugnieć i wyłóż nią dno formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać masę skyrnikową.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Do dużej miski dodaj ekstrakt waniliowy, 150 g erytrytolu, mąkę migdałową, skyr i twaróg. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Gdy masa będzie gładka, dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując. Jeśli używasz białka, dodaj je i ponownie zmiksuj. Na koniec wlej łyżkę soku z cytryny oraz wsyp łyżeczkę skrobi kukurydzianej, jeśli jej używasz. Ostatni raz zmiksuj składniki na gładką masę i wylej na podpieczony spód.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut. Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim skyrnik przez następną godzinę. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na kratkę cukierniczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Całkowicie wystudzony skyrnik bez cukru wstaw do lodówki na kilka godzin. Tak "zmodyfikowany" sernik jest równie smaczny, jak ten klasyczny, jednak można go jeść bez wyrzutów sumienia. Smacznego!

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy