Zrób do kanapek zamiast pasty jajecznej. W PRL-u wszyscy się nią zajadali
Najczęściej kanapki przygotowujemy na śniadanie lub kolację. Chcąc je urozmaicić, warto zrezygnować z masła i wędliny lub sera czy z tradycyjnej pasty jajecznej, na rzecz pasty kanapkowej, która biła rekordy popularności w czasach PRL-u. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i odżywcza. W dodatku możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jak ją zrobić.
Pasta rybna z twarogiem znana jest również jako awanturka. To popularny dodatek do kanapek, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i niezwykle odżywczy. Możemy ją podawać na wiele różnych sposobów, urozmaicając o ulubione dodatki. Podpowiadamy, jak zrobić idealną pastę rybną, która nadaje się zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Awanturkę, czyli pastę rybną możemy dowolnie modyfikować, dostosowując ją do swoich potrzeb. Podstawą do zrobienia jej jest oczywiście twaróg. Najczęściej pastę przygotowuje się z sera białego półtłustego, ponieważ nie ma potrzeby sięgania po ser tłusty, gdyż dodatek rybny zapewni odpowiednią porcję tłuszczu w daniu.
Oprócz tego chcąc poeksperymentować z przepisem, możemy zamienić zwykły twaróg na twaróg wędzony lub śmietankowy, który zapewni delikatną i puszystą strukturę paście. Kolejnym ważnym, składnikiem jest ryba. Zazwyczaj do awanturki dodaje się rozdrobnione sardynki lub szprotki z oleju. Są one łatwo dostępne, a w dodatku obfitują w wiele składników odżywczych. Ryby te zawierają białko, witaminy oraz inne bardzo istotne mikroelementy.
Czytaj również: Wspierają odporność i poprawiają trawienie. Jedz, póki trwa na nie sezon
Oczywiście do naszej pasty rybnej możemy dodać również inne zdrowe składniki, które pozwolą wzmocnić jej smak oraz wartość odżywczą. Może to być oliwa z oliwek, cytryna, czosnek czy świeże zioła. Niektórzy decydują się również na dodanie ogórków. W tym przypadku sprawdzą się ogórki konserwowe, kiszone, jak i świeże. Ciekawym dodatkiem będą także grzybki marynowane lub papryka w occie czy drobno pokrojone rzodkiewki.
Niektóre modyfikacje awanturki przewidują nawet dodatek ugotowanych na twardo jajek. Smak może wzbogacić również musztarda czy chrzan. Nie zapomnijmy o przyprawieniu naszej pasty rybnej. W tym celu możemy użyć pieprzu i odrobiny ostrej oraz słodkiej papryki.
Sam przepis na awanturkę jest bardzo prosty. Oczywiście będzie się on nieco różnił, w zależności od tego, jakie składniki zdecydujemy się dodać do naszej pasty rybnej. Jeśli jednak chodzi o proporcje, to wyglądają one następująco - na 250 g twarogu będziemy potrzebowali około 140 g rybek.
Wszystkie składniki rozgniatamy za pomocą widelca, aż połączą się w jednolitą masę. Wedle uznania możemy dodać do pasty np. 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub 1 łyżeczkę majonezu. Następnie przyprawiamy pastę solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Dodatkowo możemy posiekać szczypiorek lub koperek i dodać na koniec do pasty rybnej.
Awanturkę należy podawać od razu, wtedy smakuje najlepiej. Jeśli natomiast zrobimy większą porcję, to warto wiedzieć, że tak przygotowaną pastę rybną, możemy przechowywać w naszej lodówce do trzech dni.
Zobacz też:
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia
To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę
Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny