Reklama
Reklama

Najdroższe warzywo świata kosztuje 1000 euro za kilogram. W Polsce rośnie dziko

Myśląc o najdroższych produktach spożywczych świata od razu mamy przed oczami ziemniaki „La Bonnotte”, szafran, kawę kopi luwak czy wołowinę Kobe. Mało kto wie, że z francuskimi bulwami z wyspy Île de Noirmoutier mogą konkurować... polskie chwasty. Sprawdź, jak wyglądają pędy chmielu i jakie ceny osiągają na rynku.

W Polsce pędy chmielu występują również... dziko. Czasami mogliśmy je zdeptać podczas wędrówki. Dobrze, że nie byliśmy świadomi, że niszczymy warzywny skarb.

Jak wyglądają pędy chmielu?

Słysząc chmiel, każdy ma przed oczami zielone i pełne aromatu szyszki, z których warzy się piwo. Jednak nie jest to jedyny element tej rośliny, który można spożywać. Mało znane w Polsce są pędy chmielu. Wyrastają one z rośliny na przedwiośniu, rosną nierównomiernie i zwykle mają od kilku do kilkunastu centymetrów długości. 

Co ciekawe można je jeść cały rok, jednak to właśnie na samym początku wiosny pędy chmielu są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. Zielone łodygi są dość delikatne, a wyglądem przypominają cienkie szparagi. Nic więc dziwnego, że czasem nazywane są właśnie "dzikimi szparagami".

Pędy chmielu — właściwości

Oprócz walorów smakowych i wysokiej ceny pędy chmielu mają również sporo właściwości zdrowotnych. Znajdziemy w nich m.in. ksantohumol czy lupulinę. Ten pierwszy składnik należy do grupy flawonoidów, obniża cholesterol we krwi, a według niektórych źródeł może mieć działanie antynowotworowe. Z kolei lupulina działa moczopędnie, nasennie i uspokajająco, a także pomaga w trawieniu. Pędy chmielu zawierają również spore ilości błonnika pokarmowego, a także zapobiegają stanom zapalnym.

Jak jeść pędy chmielu?

Pędy chmielu można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Surowe pędy chmielu przypominają w smaku nieco kiełki, a ich lekka goryczka podobna jest do karczocha. W trakcie jedzenia ich na surowo można również wyczuć delikatny aromat orzechowy. Idealnie sprawdzą się w sałatce, jako kiszonka czy dodatek do dania głównego. Wystarczy delikatnie podsmażyć młode pędy chmielu na maśle, a następnie wykorzystać je do omleta, sadzonego jajka czy tarty.

Pędy chmielu — cena

W Polsce pędy chmielu rosną dziko, szczególnie w wilgotnych lasach czy w pobliżu rzek. Jest to roślina pnąca, która charakteryzuje się wysoką agresją przy wzroście. Z tego względu często obrasta drzewa czy inne rośliny, a także wszelkiego rodzaju murki i słupy. Pędy chmielu doceniane są w wielu zagranicznych kuchniach. Szczególnie często znajdują smakoszy w krajach Beneluksu, Niemczech czy Francji. Popularne i cenione są także w Indiach. 

W niektórych przypadkach kilogram pędów chmielu kosztuje 1000 euro, co daje prawie 4,5 tys. złotych. Z czego wynika tak wysoka cena tego warzywa? Przede wszystkim krótki okres zbiorów — młode pędy zbierane są jedynie na przedwiośniu, czasem jedynie przez kilka lub kilkanaście dni. Drugim czynnikiem wpływającym na ich wartość jest sposób zbiorów. Pędy chmielu muszą być zbierane ręcznie.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | zdrowe żywienie