Możesz jeść batoniki na śniadanie i chudnąć. Jelita będą ci wdzięczne
Chleb z szynką i serem na śniadanie to "klasyka", która coraz częściej przechodzi do lamusa. Wśród najczęstszych zamienników pojawiają się owsianki czy omlety, ale mało kto myśli w tym kontekście o... batonach. Poznaj przepis na batony, które nie tylko są zdrowe, ale także pozwolą ci schudnąć.
Pierwsza propozycja to batony śniadaniowe z suszonymi owocami. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ¼ szklanki nasion chia,
- ½ szklanki daktyli,
- ½ szklanki suszonych moreli,
- 1 łyżka miodu,
- 2 szklanki płatków owsianych
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Do kielicha blendera włóż daktyle i morele, zblenduj na gładką masę. Przełóż do miski, dodaj nasiona chia, miód i płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj batony i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz przez 25 minut, do zarumienienia.
Sprawdź również: Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta
Drugi przepis to batony śniadaniowe z bananem i orzechami. Do przygotowania potrzebować będziesz:
- ⅓ szklanki orzechów włoskich,
- ⅓ szklanki rodzynek,
- ¼ szklanki masła orzechowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 szklanki płatków owsianych
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Widelcem rozgnieć banana na gładką pulpę. Dodaj masło orzechowe i miód. Możesz też te trzy składniki zblendować w blenderze. Przełóż masę do miski, dodaj orzechy włoskie (możesz je posiekać według upodobania), rodzynki oraz płatki owsiane. Uformuj batony, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 20 minut.
Sprawdź również: Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu
Głównym składnikiem batonów śniadaniowych są płatki owsiane. Dzięki wysokiej zawartości błonnika obniżają poziom cholesterolu, wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Ponadto takie składniki jak nasiona chia czy orzechy to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Ich dostarczanie do organizmu wpływa na pracę mózgu i serca. Dla idealnego zbilansowania warto dodać owoce — suszone lub świeże — które wspomogą układ odpornościowy. Takie śniadanie zapewni również świetny start i energię na cały dzień.
Zobacz też:
Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik
Zamiast z cukrem, podaj leniwe z tym dodatkiem. Rodzina będzie w siódmym niebie
Te warzywa jedz wiosną. Wzmocnią odporność i ochronią cię przed chorobami