Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta
Nie ma nic lepszego niż gulasz czy leczo z wołowiną. Niestety cały smak dania psuje twarde jak podeszwa mięso. Co zrobić, żeby idealnie wkomponowało się w potrawę swoją kruchością i soczystością? Sprawdź najważniejsze zasady podczas przygotowania wołowiny, a w końcu wyjdzie idealna.
Wołowina jest często wykorzystywana w polskiej kuchni. Zawiera duże ilości białka, witam z grupy B oraz minerałów tj. żelazo czy cynk. Przede wszystkim jednak zachwyca swoim smakiem. Powinna wyjść krucha i soczysta, dlatego warto zastosować prawidłową technikę obróbki, smażenia i duszenia tego mięsa.
Wołowinę należy zamarynować przed smażeniem. Warto wykorzystać marynatę na bazie kwasu np. z winem lub octem. Dzięki tym składnikom białko w tkance zostanie rozłożone, co wpłynie na delikatność mięsa.
Z czego można przygotować marynatę do wołowiny? Oto lista składników:
- 5 łyżek octu winnego;
- 1 łyżka miodu;
- 2 łyżeczki musztardy;
- 1/4 szklanki oliwy;
- zioła np. tymianek, rozmaryn.
Na początek nacieramy mięso solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w marynacie. Tak przygotowaną wołowinę wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Polecamy również podzielenia mięsa na małe kawałki. Dzięki temu szybciej je usmażymy, zachowując soczystość. Pamiętajmy, aby przed smażeniem odsączyć wołowinę z nadmiaru marynaty i osuszyć ją ręcznikiem papierowym, co pozwoli uzyskać ładną, karmelizowaną skórkę.
Wołowinę smażymy na smalcu albo maśle klarowanym, które sprawiają, że nie wychodzi ona tłusta, a krucha. Znaczenie ma również temperatura smażenia. Nie może być zbyt wysoka. W przeciwnym wypadku spalimy zewnętrzną warstwę mięsa, a środek pozostanie twardy.
Na początek zatem podsmażamy kawałki zamarynowanej wołowiny w garnku z grubym dnem. Następnie dodajemy do niej ulubione przyprawy, a także warzywa tj. cebula, czosnek, marchewka, por.
Następnie przystępujemy do duszenia mięsa. W tym celu wlewamy do niego bulion, wino, a nawet wodę. Stanie się miękkie i wchłonie smak z przypraw i warzyw, jeśli będziemy dusić je na małym ogniu przez 2-3 godziny.
W trakcie tego procesu polecamy również dodanie soku z cytryny albo octu balsamicznego, co podkreśli smak potrawy, nada jej delikatnej kwasowości oraz zmiękczy mięso, sprawiając, że będzie jeszcze bardziej kruche i soczyste.
Zobacz też:
Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu
Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera