Reklama
Reklama

Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu

Szukasz prostego przepisu na ciasto? Jeśli nie masz ochoty na spędzanie wielu godzin w kuchni na przygotowywaniu wymyślnych wypieków, to zrób sernik jedynie z 3 składników. Nie będziesz musiał nawet mielić twarogu, a mimo to wyjdzie aksamitnie kremowy, wilgotny, po prostu rozpływający się w ustach.

Przy robieniu serników sporo czasu zajmuje przygotowanie spodu. W naszym przepisie pomijamy ten krok, a więc nie trzeba czekać, aż baza podpiecze się w piekarniku przed wlaniem na nią masy. Czas skraca również to, że nie mielimy twarogu. Poza tym z tym wypiekiem poradzi sobie nawet największe beztalencie kulinarne. Sprawdź przepis na ten obłędny sernik, który pokochasz już od pierwszego kęsa

Wystarczą 3 składniki, żeby zrobić pyszny sernik

Sernik z tego przepisu robi się z popularnych składników, które kupimy w każdym sklepie. Być może już mamy je w swojej kuchni. 

Jakich 3 składników potrzebujemy do zrobienia sernika? Oto podstawowa lista:

  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego;
  • 250 g serka śmietankowego Philadelphia;
  • 5 jajek.

Prosty przepis na sernik z 3 składników

Żeby zrobić sernik z 3 składników, na początek miksujemy serek śmietankowy do momentu, aż powstanie gładka masa. Wówczas dodajemy do niej słodzone mleko skondensowane i ponownie miksujemy całość do połączenia tych 2 produktów. 

W kolejnym kroku dorzucamy do masy serowej same żółtka i znowu miksujemy całość. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę i w takiej postaci dodajemy je do pozostałych składników. Pianę należy delikatnie wmieszać szpatułką. 

Tak przygotowany sernik wlewamy na tortownicę o średnicy 20 cm, uprzednio smarując ją olejem. Boki formy owijamy folią aluminiową. 

Naczynie z masą wstawiamy do większej, prostokątnej formy i nalewamy do niej wody na 1/3 wysokości tortownicy. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze przez 30 minut w urządzeniu. 

Gdy ciasto ostygnie, to dekorujemy je według własnym upodobań. Możemy oprószyć wypiek cukrem pudrem, oblać go polewą czekoladową lub ozdobić ulubionymi owocami. 

Zobacz też:

Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta

​Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera

Jest jeszcze zdrowsza niż owsianka. Przygotujesz ją w kilka minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy