Reklama
Reklama

Makaron, który nie tuczy i nie zawiera glutenu. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia

Makarony owiane są złą sławą. Uchodzą za tuczące i zawierające duże ilości białych węglowodanów, zwanych pustymi kaloriami. Jednak na rynku dostępne są różne produkty mączne i niekoniecznie muszą być niezdrowe. Najmniej kalorii zawiera makaron uwielbiany przez Japończyków.

Ten makaron zawiera najmniej kalorii. Ma dwie nazwy 

Najmniej kalorii ze wszystkich ma makaron shirataki noodles, znany też pod nazwą konjac. Składa się on z wody oraz mąki z bulwiastego warzywa, nazywanego Amorphophallus konjac. To roślina występująca w Azji, która w stanie surowym wydziela mało przyjemny zapach, przypominający gnijące mięso. Jednak makaron zrobiony z mąki konjac jest biały i pozbawiony smaku. Nadaje się jako dodatek do sosów wytrawnych i słodkich. Wygląda trochę jak cieniutkie żelki.  

Shirataki noodles, czyli makaron konjac ma tylko 6,4 kalorii w 100 gramach. Świetnie nadaje się dla osób na diecie, dla wegan i osób z celiakią. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru ani jajek. Jego spożywanie obniża cholesterol oraz syci na długo, ze względu na wysoką zawartość błonnika roślinnego. Makaron konjac można kupić w każdym większym markecie, na półkach z żywnością egzotyczną. Kosztuje od 7 do 10 zł za 270 g.  

Czytaj też: Ten deser czekoladowy zrobisz na bazie kefiru. Możesz go jeść nawet na diecie

Jakie makarony są najzdrowsze?  

Jeśli chodzi o makarony, to z pewnością zdrowsze są te pełnoziarniste od zwykłych. Mają też mniej kalorii niż te z mąki pszennej. Na przykład:

  • makaron razowy, z mąki pełnoziarnistej i bez jajek ma 93 kalorie w 100 gramach po ugotowaniu. Zawiera też dużo witamin z grupy B, żelazo, fosfor cynk i magnez. Dla porównania, 100 g zwykłego ugotowanego makaronu to 140 kalorii.  
  • makaron orkiszowy, z mąki orkiszowej. W 100 g po ugotowaniu jest 87 kalorii, wersja z jajkami ma ich 110. Zawiera dużą ilość błonnika roślinnego, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych.  
  • makaron z ciecierzycy jest dość kaloryczny, na 100 g ugotowanego makaronu przypada około 157 kalorii. Składa się na nie jednak bardzo duża ilość białka i błonnika. Jest polecany w diecie wegańskiej i bezglutenowej.  
  • makaron ryżowy po ugotowaniu w 100 gramach ma około 100 kalorii. Polecany jest osobom na diecie bezglutenowej, ale nie cukrzykom. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych ma średni indeks glikemiczny, ale i tak niższy niż produkty z białej mąki. Znajdziemy w nim również magnez, potas, żelazo i cynk.  
  • makaron gryczany nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. W 100 g ugotowanego produktu jest 99 kalorii. Składa się na nie głównie białko i błonnik.  

Jeśli sięgasz po makarony z białej mąki, wybieraj raczej te z pszenicy durum. Ma on wyższą zawartość białka i błonnika niż ten ze zwykłej mąki pszennej. Ma też niższy indeks glikemiczny i zawiera mniej kalorii.  

Zobacz też:

Ta szybka przekąska w mig znika ze stołu. O wiele lepsza niż chipsy i paluszki

Wiele osób myli ją z pietruszką. Jest zdrowa i nadaje smaku potrawom

Włoska zupa, którą pokochali Polacy. Z tego przepisu wychodzi najlepsza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: diety | zdrowe żywienie