Reklama
Reklama

​Jest jeszcze zdrowszy, niż tradycyjny kefir i nie zawiera mleka. Do tego lekko musuje

Kefir wodny, coraz bardziej popularny na świecie, to idealna propozycja dla osób szukających zdrowej alternatywy dla napojów mlecznych. Nie tylko smakuje orzeźwiająco, ale również wspiera zdrowie układu trawiennego i poprawia odporność. Poznaj jego właściwości, dowiedz się, jak go przygotować i jak najlepiej z niego korzystać.

Co to jest kefir wodny i jakie ma właściwości?

Kefir wodny to fermentowany napój, który powstaje dzięki pracy kultur bakterii i drożdży, znanych jako ziarna kefirowe. W przeciwieństwie do tradycyjnego kefiru nie zawiera mleka, co czyni go idealnym wyborem dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Wytwarzany na bazie wody, cukru i dodatków smakowych, takich jak owoce czy cytrusy, kefir wodny zyskuje charakterystyczny lekko musujący smak i konsystencję.

Sprawdź również: Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie

Jego prozdrowotne właściwości są imponujące:

  • działa orzeźwiająco i oczyszczająco,
  • może obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • wspiera zdrowie jelit dzięki obecności probiotyków,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • wzmacnia odporność organizmu.

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kefir wodny jest również dobrym wyborem dla osób dbających o linię lub cierpiących na cukrzycę.

Jak zrobić kefir wodny?

Przygotowanie kefiru wodnego w domu jest proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników:

  • 1 litr letniej wody,
  • 2 łyżki ziaren kefirowych (zwanych również kryształkami japońskimi),
  • 3-5 suszonych fig, moreli lub garstka mniejszych suszonych owoców, np. rodzynek lub żurawiny,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz kryształki w chłodnej wodzie. 
  2. Wlej letnią, niegorącą, przegotowaną wodę do naczynia i wsyp cukier. Wymieszaj drewnianą łyżką do rozpuszczenia. 
  3. Wsyp wybrane suszone owoce oraz ziarna kefiru. Przykryj lekko naczynie gazą i zabezpiecz gumką recepturką. 
  4. Odłóż kefir w ciepłe, słoneczne miejsce na 24-48 godzin. Napój jest gotowy, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki. Zlej go przez sitko do czystych naczyń. 
  5. Kryształki wyjmij, przepłucz, osusz i włóż do słoiczka z wodą i cukrem. Przechowuj w lodówce (lub od razu nastaw kolejny kefir).

Gotowy kefir wodny możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Sprawdź również: Dodawaj do porannej kawy łyżeczkę tego produktu. Szybko poczujesz luz w pasie

Jak pić kefir wodny?

Kefir wodny można pić w każdej temperaturze, ale najlepiej smakuje schłodzony. Dzięki lekko musującej konsystencji świetnie zastępuje gazowane napoje, będąc przy tym znacznie zdrowszą alternatywą. Możesz pić go samego, dodać do niego świeże owoce lub użyć jako bazę do zdrowych koktajli. Pamiętaj, by zacząć od małych ilości, jeśli dopiero wprowadzasz kefir wodny do swojej diety. Regularne spożywanie tego napoju wspomoże twoje zdrowie i dostarczy orzeźwienia każdego dnia.

Zobacz też:

Moja babcia dodaje do faworków ten nietypowy składnik. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Już nie smażę pączków na Tłusty Czwartek. Ta przekąska jest o niebo lepsza

To ciasto możesz jeść na okrągło nawet na diecie. Fani sernika będą zachwyceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie