Reklama
Reklama

Dodawaj do porannej kawy łyżeczkę tego produktu. Szybko poczujesz luz w pasie

Chcesz w końcu wziąć się za siebie i zrzucić zbędne kilogramy? Jeśli planujesz dietę odchudzającą, to warto wspomóc ją kawą z dodatkiem pewnego produktu, który nie zyskał dużej popularności w polskiej kuchni. Właśnie dlatego mało kto słyszał o jego właściwościach odchudzających. O jakim dodatku mowa? Sprawdź już teraz.

Chyba każdy z nas słyszał o kawie kuloodpornej, czyli takiej z dodatkiem masła czy oleju. Poważną konkurencję robi jej mała czarna z pastą tahini, która powstaje w procesie mielenia ziaren łuskanego albo nieoczyszczonego sezamu. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a w Grecji piją ją na potęgę. Właśnie dlatego Greczynki słyną ze szczupłych sylwetek. 

Kawa z pastą tahini na odchudzanie i nie tylko

Pasta tahini zawiera w swoim składzie witaminy z grupy A, zdrowe kwasy tłuszczowe, a także minerały tj. magnez, żelazo, wapń, cynk. Poza tym stanowi źródło błonnika. To właśnie dlatego przyczynia się do wparcia pracy układu pokarmowego i poprawienia perystaltyki jelit. W efekcie przyspiesza metabolizm. 

Jednocześnie pomaga w zachowaniu uczucia sytości na długi czas. Dzięki niej nie mamy potrzeby na podjadanie między posiłkami. Możemy zatem łatwiej kontrolować spożywane kalorie. Warto wspomnieć, że kofeina zawarta w kawie również podkręca przemianę materii. 

Pasta tahini jest dobra nie tylko na odchudzanie. Poprawia pamięć i koncentrację. Wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz redukuje ryzyko miażdżycy. Dodatkowo przyczynia się do obniżenia poziomu LDL, czyli "złego cholesterolu", oraz wzmacniania układu odpornościowego. Wykazuje także działanie przeciwzapalne.

Przepis na kawę z pastą tahini

Najprościej będzie, jeśli kupimy pastę sezamową i zaczniemy dodawać ją do porannej kawy. Możemy jednak przygotować tahini samodzielnie. Jak to zrobić?

Musimy uprażyć około 500 g ziaren sezamu na patelni, nie zapominając o mieszaniu. Następnie blendujemy je z 6 łyżkami oliwy z oliwek. Powstanie wówczas masa o kremowej konsystencji, którą na koniec przekładamy do słoiczka. Trzymamy go w lodówce. 

Pamiętajmy, aby dodawać 1 łyżeczkę pasty tahini do świeżo parzonej, lekko ostudzonej kawy, która jest sypana albo zrobiona w ekspresie. Wspaniale smakuje również z dodatkiem mleka, jednak weźmy pod uwagę, że podnosi ono kaloryczność tego napoju kawowego. 

Zobacz też:

Widzisz to w słoiku z miodem? Pszczelarz wyjaśnia, co to oznacza

Okulary ciągle parują? Wystarczy kilka kropel, by pozbyć się problemu

​Lidl je przecenił, a nikt ich nie kupuje. Pomagają na serce, jelita i tarczycę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie