Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie
Czy wiesz, dlaczego warto jeść otręby pszenne? Mają więcej błonnika niż większość warzyw. To bomba witaminowa. Nie wahaj się więc włożyć ich do koszyka w sklepie spożywczym. Na stałe włącz je do swojej diety, bo w połączeniu ze skyrem są idealnym produktem na śniadanie. Bosko smakują i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych.
Otręby pszenne to prawdziwy superfood, coraz częściej polecany osobom na diecie redukcyjnej, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Zawierają więcej błonnika od większości warzyw (w 100 g aż 43,6g), dzięki czemu pozytywnie wpływają na jelita.
Pobudzają metabolizm i zawierają masą wartościowych składników odżywczych, które wspierają zdrowie organizmu. Naprawdę szkoda, że tak niewiele osób zdaje sobie sprawy z tego, jakie są właściwości otrębów pszennych.
Otręby pszenne są produktem ubocznym, który powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Składają się na nie przede wszystkim zewnętrzne warstwy ziarna (okrywa nasienna i część bielma). Mają różny skład, grubość i teksturę, w zależności od techniki mielenia, którą stosują przetwórcy zawierają mniej lub więcej skrobi.
Jeszcze do niedawna wykorzystywano je głównie jako paszę dla zwierząt. W ostatnich latach stały się jednak także hitem w sklepach ze zdrową żywnością. Zrozumiano bowiem, jak pozytywnie otręby wpływają na ludzki organizm.
Może cię zainteresować: "Ciasto salceson" w PRL-u było na stole w każdym domu. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka
Otręby pszenne są bogate w błonnik, który działa jak miotełka na jelita. Pomaga wymieść resztki zalegające w przewodzie pokarmowym, zapobiega zaparciom, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości, co pomaga schudnąć osobom na diecie.
Produkt zawiera także inne wartościowe składniki odżywcze m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, fosfor, jod, mangan czy selen, naturalne przeciwutleniacze (kwas fitynowy, fitoestrogeny). Dzięki temu otręby pszenne wspierają układ odpornościowy, układ nerwowy czy zdrowie kości.
Regularne spożywanie otrębów pszennych może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi, obniżyć ryzyko chorób serca, nadciśnienia czy miażdżycy. Nie każdy może jednak po nie często sięgać z uwagi na gluten, który zawierają. Unikać ich muszą alergicy, osoby chore na celiakię czy zespół jelita wrażliwego.
Czytaj również: Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne
Z ilością otrębów pszennych nie powinieneś przesadzać. 1-3 łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą, możesz to rozłożyć na kilka posiłków. Pamiętaj, że najlepiej pasują do śniadań np. zalane skyrem, dodane do jogurtu i musli.
Otręby można jeść jednak także w formie placków owsianych, omletów, naleśników, czy dodawać je do panierek mięsnych, aby poprawić wartościowość posiłku. Można z nich również przygotować pyszne ciasteczka.
Zobacz też:
Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza
Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki
Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety