Reklama
Reklama

Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne

Na myśl o pysznych, chrupiących gofrach leci ci ślinka? Spróbuj zrobić je samodzielnie w domu. Nie zajmie ci to nawet pół godziny i nie martw się, jeśli akurat nie masz w lodówce mleka, bo nie będzie ono potrzebne do ich przygotowania. Zastąp je innym popularnym składnikiem, a przekąska będzie jeszcze smaczniejsza, niż według tradycyjnego przepisu.

Znudziły ci się już słodkie ciasta, babeczki i pączki, a masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj zrobić domowe gofry na maślance. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku od tradycyjnych, (które, jak wiadomo, są przygotowywane na mleku). 

Ich delikatny smak i lekka niczym chmurka struktura na pewno cię zachwycą. Możesz podać je z bitą śmietaną, ulubionymi owocami albo słodką czekoladą - w zależności od swoich upodobań.

Przepis na gofry przyda ci się nie tylko latem. Słodką przekąskę możesz jeść przez cały rok

Gofry od ponad stu lat są jednym z ulubionych letnich deserów Polaków, który jest kojarzony przede wszystkim z nadmorskimi kurortami, a także wesołymi miasteczkami czy festiwalami, na których są przygotowywane w specjalnych budkach. 

Być może ty również uwielbiasz tę słodką przekąskę, która z daleka wyróżnia się zapachem świeżo pieczonego ciasta. To właśnie ono jest podstawą smaku, dlatego warto nauczyć się je odpowiednio przygotowywać. Jeśli chcesz, aby twoje domowe gofry wyszły naprawdę smaczne, zamiast mleka, spróbuj dodać do nich maślanki.

Może cię zainteresować: Nie dodaj do ugotowanych ziemniaków masła. Z tym dodatkiem będą kremowe i wyraziste

Jak zrobić gofry na maślance? To prostsze, niż myślisz, a wychodzą przepyszne

Nigdy nie robiłeś gofrów na maślance? Nie przejmuj się, wyjdą ci nawet za pierwszym razem, jednak musisz postępować według poniższych wskazówek. Przede wszystkim upewnij się, że masz w domu wszystkie niezbędne do ich przygotowania produkty. 

Składniki na gofry z maślanką:

  • pszenna mąka - 300 g
  • maślanka - 500 ml
  • masło - 70/80 g
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - odrobina
  • cukier puder - 2 łyżki

Czytaj również: W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu

Zanim przystąpisz do przygotowywania gofrów, wyjmij z lodówki składniki i poczekaj, aż nabiorą pokojowej temperatury. Gdy tak się stanie, wymieszaj suche produkty. Zacznij od przesiania mąki do miski, potem dołóż proszek do pieczenia, a następnie dodaj sodę oczyszczoną i sól.

Gdy je połączysz, wbij jajka i wsyp cukier. Użyj miksera, aby połączyć mokre i suche składniki tak, by powstało jednolite ciasto na gofry. Dodaj również roztopione masło, poczekaj parę minut.

Rozgrzej gofrownicę, lekko posmaruj urządzenie masłem i delikatnie nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż przez 4-5 minut, aż gofry będą miały piękny, złoty kolor. Odłóż na talerz i ozdób ulubionymi dodatkami - miodem, dżemem, bitą śmietaną, jogurtem, czekoladą czy owocami. 

Zobacz też:

Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza

Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki

Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski