Nie dodaj do ugotowanych ziemniaków masła. Z tym dodatkiem będą kremowe i wyraziste
Krychane ziemniaki, czyli regionalna nazwa francuskiego purée, potrzebują dwóch składników. Pierwszym są oczywiście ziemniaki, a drugim masło. Czasem pojawia się jeszcze mleko. Jednak już teraz możesz zapomnieć o tym sposobie. Poznaj przepis na purée ziemniaczane z czosnkiem i oliwą, które pokocha cała rodzina.
Popularność purée ziemniaczanego jest naprawdę duża i to praktycznie na całym świecie. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy z pewnością jest uniwersalność tego dodatku. Można go podać na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami — nie tylko mięsnymi. Do przygotowania purée ziemniaczanego z czosnkiem i oliwą będziesz potrzebować tylko kilku składników:
- 1 główkę czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 800 g ziemniaków,
- sól, pieprz.
Pamiętaj tylko o jednej rzeczy — po przygotowaniu tego dania trzeba zmienić kolejność w powiedzenie “zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić". A właściwie... sama się zmieni!
Sprawdź również: Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Główkę czosnku włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30-40 minut. W międzyczasie obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie tak, by były miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich oliwę z oliwek i całość rozgnieć na gładką masę. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek prosto do ziemniaków. Jeśli nie lubisz zbyt intensywnego aromatu czosnku, możesz dodać najpierw jego połowę, spróbować i ewentualnie dodać resztę. W przypadku, gdy purée jest zbyt suche, możesz dodać oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotowe. Smacznego!
Zobacz też:
Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa
Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza
Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki