Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu
Serek topiony na świeżym chlebie lub bułce to jeden z ulubionych przysmaków śniadaniowych. Jednak te produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach, najczęściej nie mają krótkiego i prostego składu, a ich smak także pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście można go zrobić samemu. Poznaj przepis na domowy serek topiony.
Dużym plusem tego przepisu, jest jego uniwersalność. Tak naprawdę możemy eksperymentować ze składnikami w taki sposób, by przygotować wersję, która będzie nam najbardziej smakowała. Jeśli chcesz przygotować domowy serek topiony z czosnkiem i papryką, będzie ci potrzebna:
- 1 łyżka masła,
- 1 szczypta kurkumy,
- 1 żółtko,
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 250 g twarogu chudego z klinka,
- czosnek granulowany do smaku,
- papryka słodka w proszku do smaku,
- sól do smaku i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Możesz także eksperymentować z innymi smakami na przykład borowikami albo kurkumą i curry. Ciekawym zestawem będzie także oregano, skórka z cytryny oraz suszona mięta.
Sprawdź również: Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych
Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną. Całość zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do rondelka i delikatnie podgrzej. Mieszaj cały czas, aż twaróg zacznie się roztapiać i nabierać kremowej konsystencji. W międzyczasie dodaj masło, przyprawy i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Gładką i ciepłą masę przełóż do pojemnika, w którym będziesz ją przechowywać. Domowy serek topiony możesz odstawić do przestudzenia i przechowywać w lodówce lub od razu podać na stół. Najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Zobacz też:
Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz
Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka
Nie masz pomysłu na lunchbox do pracy? Poznaj te proste i szybkie przepisy