Reklama
Reklama

Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych

Szukasz ciekawego przepisu na miękkie i sycące naleśniki, które będą idealne na szybki obiad? Jeśli to danie w wersji na słodko trochę ci się już znudziło, koniecznie spróbuj zrobić je w wytrawnej wersji, przywołującej skojarzenia z wakacjami. Przygotowanie naleśników po grecku nie jest skomplikowane, a rozpływają się w ustach i smakują bajecznie.

Uwielbiasz zajadać się naleśnikami, jednak te w zwyczajnym, słodkim wydaniu z dżemem, kremem czekoladowym czy jabłkami już ci się znudziły? To nic, ponieważ możesz zrobić je na szybki obiad lub podwieczorek w wersji wytrawnej. 

Sprawdź przepis na naleśniki po grecku, które znikają ze stołu w 5 minut. Są naprawdę smaczne i miękkie, dlatego najlepiej od razu zrób podwójną porcję, gdyż domownicy na pewno nie będą mogli się im oprzeć. Po pierwszym kęsie czeka ich eksplozja smaków.

Może cię zainteresować: Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, nawet jeśli masz 2 lewe ręce

Naleśniki po grecku są jeszcze lepsze od tradycyjnych. Sycą i rozpływają się w ustach

Naleśniki po grecku to wytrawne danie, które może być ciekawą, sycącą alternatywą dla placuszków czy krokietów. Są chrupiące na zewnątrz, a w środku wypełnione wyrazistym farszem zawierającym zarówno mięso, jak i warzywa. 

Ważnym elementem jest także grecki sos, który stanowi idealny dodatek do tego dania, a zrobisz go ekspresowo. Jeśli za nim nie przepadasz, (bo przecież nie każdy musi), naleśniki po grecku możesz także wraz z sałatką na bazie pomidorów i oliwek.

Czytaj również: Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi

Przepis na naleśniki po grecku: jak je przygotować krok po kroku? To nie takie trudne

Jak zrobić naleśniki po grecku? To nie takie trudne i zajmie ci tylko jakieś 20-25 minut, jednak musisz zdobyć odpowiednie produkty w sklepie, aby móc je przygotować - zarówno na farsz, jak i na ciasto. 

Ciasto na naleśniki po grecku - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • woda gazowana - 1/2 szklanki
  • sól - szczypta

Farsz do naleśników po grecku - składniki:

  • mięso mielone (wołowo-wieprzowe) - 0,5 kg
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukinia - 1 sztuka
  • keczup - 3 łyżki
  • musztarda - 3 łyżki
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • sól i pieprz - do smaku
  • przyprawa grecka - 1 łyżeczka
  • olej - do smażenia

Przygotowywanie ciasta na naleśniki zacznij od wbicia jajek do miski. Dopraw je solą, wlej mleko i wsyp mąkę. Dolej wodę gazowaną i później zmiksuj wszystko, by uzyskać gładką konsystencję. Odstaw naczynie z ciastem na 20 minut, aby mogło zgęstnieć. Na rozgrzanej patelni przystąp do smażenia naleśników. 

Przygotowywanie farszu na naleśniki po grecku rozpocznij od posiekania drobno cebuli i czosnku. Następnie podsmaż je na patelni. Zetrzyj na tarce marchew oraz cukinię, dorzuć je do cebuli i smaż całość kilka minut. 

Warzywa przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć mięso mielone. Podsmaż je. Gdy będzie już rumiane, dodaj warzywa i wymieszaj farsz. Dopraw go solą, pieprzem i grecką przyprawą. Dołóż także ketchup, musztardę i jogurt grecki. 

Wymieszaj składniki, duś przez 3 minuty. Złóż naleśniki, nakładając na każdy z nich niewielką porcję farszu. Zawiń je do środka w rulon, podsmaż na suchej patelni. Jedz wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania