Reklama
Reklama

Naleśniki bez mąki? Zastąp ją tym, a wyjdą jeszcze smaczniejsze

Mąka, szczególnie pszenna, to produkt, który wielu musi wyeliminować z diety. Niektórzy chcą ją ograniczyć, dlatego też warto wypróbować przepisy na tradycyjne dania, takie jak naleśniki, bez tego składnika. Tego typu pyszności przypadną do gustu zarówno maluchom, jak i dorosłym. Co więcej, mogą one idealnie sprawdzić się w przypadku osób nietolerujących glutenu lub chorujących na celiakie. Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Naleśniki to danie, które skradło serce zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je podawać na słodko z dżemem, owocami, czekoladą czy też serem. Idealnie odnajdują się z mięsami czy też szpinakiem. Ta różnorodność sprawia, że często goszczą w diecie. Jednak te najbardziej klasyczne na bazie mąki pszennej nie są dobre dla wszystkich. Oczywiście tę mąkę można zastąpić bezglutenową np. ryżową, jednak wtedy wychodzą one bardziej zbite i cięższe, zamiast tego warto użyć produktu, który nie jest typową mąką. 

Naleśniki bez mąki? Warto spróbować 

Większość babć przygotowywała naleśniki z mąki pszennej, jajek, mleka, szczyty soli i cukru oraz oleju. Obecnie istnieje wiele przepisów, które modyfikują tę klasyczną recepturę, chociaż wykorzystanie wody gazowanej, które sprawia, że placki są delikatniejsze i cieńsze. Często odchodzi się także od oleju — współczesne patelnie pozwalają na smażenie placków bez tego składnika i obawy o przyczepienie się ciasta do powierzchni. Można również spotkać się z poleceniami dodania proszku do pieczenia czy też sody oczyszczonej w przypadku przepisów bezglutenowych. 

Jedną z najciekawszych kombinacji na temat naleśników jest użycie budyniu zamiast mąki. Budyń bazuje na produktach bezglutenowych — jednak często może zawierać ich śladowe ilości. W przypadku konieczności wyeliminowania tego składnika warto sięgać po typowo bezglutenowe wersje, które są dostępne w większości sklepów. 

Sprawdź także: To ciasto było hitem PRL-u. Teraz udoskonalony przepis jest jeszcze lepszy

Naleśniki budyniowe — przepis 

Waniliowy a może śmietankowy? Do tego przepisu możesz użyć ulubionego budyniu. Placki wyjdą sprężyste, delikatne i pyszne. Jednak pamiętaj, aby dobrze wymieszać ciasto i nie nalewać go zbyt dużo na patelnie. Naleśniki budyniowe można podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie w zależności od gustu. To delikatniejsza wersja, która posmakuje maluchom. Do przygotowania ok. 12 sztuk naleśników potrzebujesz: 

  • dwa standardowe budynie (opakowania po 40 g) 
  • dwa małe jajka lub jedno duże, 
  • 375 ml mleka, 
  • szczypta cukru, 
  • 30 ml oleju. 

Wszystkie składniki umieść w misce i połącz na gładką masę za pomocą ubijaczki lub miksera. Rozgrzej patelnię do naleśników, jeśli nie masz takiej, to możesz użyć zwykłej mniejszej patelni. Ciasto podziel na 12 części. W przypadku małej chochelki (100 ml) napełnij ją mniej więcej w 1/3 i wylej zawartość na rozgrzaną patelnię. Naleśniki należy smażyć po dwóch stronach na złoty kolor. Usmażone można podawać według uznania. 

Zobacz też:

Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis | szybkie dania | obiady domowe