Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, nawet jeśli masz 2 lewe ręce
Uwielbiasz domowe słodkości, lecz niestety masz dwie lewe ręce do ich przygotowywania? To nic takiego. Nie martw się, nie musisz z nich rezygnować, bo istnieje banalnie prosty przepis na faworki, z którym poradzisz sobie, nawet jeśli jesteś początkującym cukiernikiem. Chrusty wychodzą chrupiące i smaczne, a po prostu nie da się ich zepsuć.
Faworki (określane także jako chrust, anielskie skrzydła czy kreple) to ulubiony słodki przysmak wielu Polaków. Chrupiące słodkie ciasta uformowane na kształt kokardek często można spotkać na stołach na rodzinnych imprezach.
W Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 27 lutego) są natomiast jedną z najpopularniejszych alternatyw dla pączków, za którymi nie wszyscy przepadają. Aby nauczyć się je robić samodzielnie, nie musisz być cukierniczym ekspertem. Skorzystaj z poniższego przepisu na faworki dla początkujących, a wyjdą już za pierwszym razem.
Faworki domowej roboty mogą smakować o wiele lepiej od tych sklepowych, a satysfakcja z ich samodzielnego przygotowania jest ogromna. Sekret pysznego smaku chrustu tkwi w idealnie przygotowanym cieście, które ma dość specyficzną konsystencję.
Na pierwszy rzut oka kojarzy się z makaronem, a nawet z plasteliną czy modeliną. Aby było naprawdę dobre, trzeba do niego dodać odpowiednią ilość śmietany oraz mąki, a także nie przesadzać z czasem wyrabiania ciasta na faworki, bo będą twarde i będą się kruszyć.
Pamiętaj, że do smażenia faworków najlepiej sprawdza się smalec i olej rzepakowy, a tłuszcz do ich przygotowania powinien być rozgrzany do około 180 stopni Celsjusza (tylko wtedy będą mieć piękny złocisty kolor).
Wrzuć chrust partiami, nie przesadzając z ilością "ciasteczek", lądujących w garnku za jednym razem, gdyż te urosną w trakcie smażenia. Pamiętaj, że faworki smażą się ekspresowo. Po 20-30 sekundach należy je obrócić na drugą stronę (zatem po minucie powinny być gotowe, choć grubsze ciasto może potrzebować więcej czasu).
Jajka i śmietanę musisz wyjąć z lodówki przynajmniej na 20 minut przed przygotowywaniem faworków, aby zdążyły nabrać temperatury pokojowej. Po usmażeniu faworki wyłów z naczynia i na chwilę ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy wystygną, posyp je cukrem pudrem.
Może cię zainteresować: Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy
Do przygotowania faworków potrzebujesz kilku podstawowych produktów ze sklepu spożywczego. Upewnij się, że masz je wszystkie, zanim zabierzesz się za przygotowywanie chrustu.
Składniki na faworki:
- mąka pszenna - 500 g
- śmietana - 4 łyżki (18 proc.)
- żółtka jaj - 4 sztuki
- cukier puder - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
Najpierw przesiej mąkę do miski, następnie dorzuć żółtka, dodaj śmietanę (stopniowo), cukier puder, sól i ocet jabłkowy (opcjonalnie spirytus). Wymieszaj składniki i zabierz się za wyrabianie ciasta, przez cały czas kontrolując jego konsystencję. Jeśli jest potrzeba, dołóż trochę śmietany albo mąki.
Gotowe ciasto przełóż na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj je pewnym ruchem. Złóż ciasto i rozwałkuj ciasto jeszcze kilkukrotnie (powtarzaj czynność przez 10 minut, aby było dobrze napowietrzone).
Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Później podziel ciasto na faworki na kilka części, każdą rozwałkuj cienko i wytnij prostokąty (każdy lekko natnij i przełóż jeden bok, aby utworzyć charakterystyczny kształt faworków). Wrzuć chrusty do garnka.
Zobacz też:
Taką wątróbkę robią na Podkarpaciu. Jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia
Zrób sernik dubajski i oczaruj gości. Zniknie co do okruszka
Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy