To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde
Sekret udanych faworków to nie tylko odpowiedni przepis, ale także, a może nawet przede wszystkim, dobrze dobrane składniki. Jednym z nich z pewnością jest mąka. Na rynku dostępnych jest wiele jej rodzajów i nie każdy sprawdzi się w przypadku tego rodzaju słodkości. Sprawdź, który typ mąki jest najlepszy do faworków.
Te dwie rzeczy są najważniejsze w przypadku przygotowywania chruścików. Żeby jednak do tego doprowadzić, trzeba przestrzegać kilku reguł, dzięki którym nie dojdzie do zjawiska tzw. picia tłuszczu. W takiej sytuacji możemy zapomnieć o tym, że nasze karnawałowe słodkości będą lekkie i chrupiące. Jeśli chcemy tego uniknąć, powinniśmy przede wszystkim zastanowić się nad wyborem mąki. To właśnie ten składnik będzie kluczem do sukcesu naszego oraz naszych faworków, którymi zachwycimy każdego, kto ich spróbuje.
Sprawdź również: Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach
Najczęściej spotykane w sklepach typy mąk to tortowa (typ 450) oraz babuni (typ 650). Oprócz nich znajdziemy na półkach także mąkę włoską (typ 00), luksusową (typ 550) czy chlebową (typ 750). Jednak do faworków tylko jeden wybór jest odpowiedni — chodzi o mąkę tortową, czyli typ 450. Dzięki zastosowaniu tej mąki będziemy pewni, że nasze ciasto, po usmażeniu, będzie lekkie i kruche, a także miało odpowiednią, czyli chrupiącą, teksturę. To wszystko dzięki temu, że mąka typ 450 jest bardzo delikatna. Warto dodatkowo przesiać ją przed dodaniem do ciasta, by uzyskać jeszcze bardziej puszystą konsystencję.
Jeśli szukasz przepisu na najlepsze faworki, wypróbuj chrust od siostry Anastazji, który jest wyjątkowo prosty, a smakuje lepiej niż w cukierni.
Zobacz też:
Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu
Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne
Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni