Reklama
Reklama

​Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach

Symbolem karnawału w Polsce są chruściki i pączki. Oczywiście są to jedne z najlepszych słodkości na świecie, jednak czasem warto spróbować czegoś nowego. Dobrym przykładem mogą być rzymskie faworki, czyli chiacchiere. Poznaj przepis na pyszny karnawałowy przysmak, który wręcz rozpływa się w ustach.

Chiacchiere — składniki

Do przygotowania rzymskich faworków, czyli chiacchiere, będziemy potrzebować:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki likieru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 50 g cukru,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • szczypta soli.

Oczywiście w prawdziwym włoskim przepisie trzeba wykorzystać klasyczny likier ze słonecznej Italii. W tym przypadku najlepiej sprawdzi amaretto bądź limoncello. Do smażenia włosi najczęściej wykorzystują olej rzepakowy w przeciwieństwie do smalcu, z którego korzystamy przy przygotowywaniu klasycznych, polskich chruścików.

Sprawdź również: Najlepsza przekąska na karnawałową zabawę. Wystarczy jajko i 4 dodatki

Jak przygotować chiacchiere?

Masło rozpuść i ostudź. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wbij jajka, dolej likier, dodaj masło oraz skórkę z cytryny. Całe ciasto dokładnie zagnieć — możesz to zrobić przy użyciu miksera z hakami lub ręcznie. Ciast na chiacchiere zawiń w folię spożywczą i odstaw na około pół godziny, by odpoczęło. Po tym czasie podziel je na kilka mniejszych porcji i każdą rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Pokrój ciasto nożem lub radełkiem na prostokąty o wielkości ok. 10 × 5 cm. Na środku wytnij dziurkę, by przełożyć kokardkę.

Sprawdź również: Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut

Przygotuj głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem do smażenia chiacchiere. Wlej do niego dużą ilość oleju i rozgrzej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza. Rzymskie faworki smaż partiami, po kilka sekund z jednej strony. W momencie, gdy nabiorą złocistego koloru, wyjmij je i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Usmażone rzymskie faworki posyp dużą ilością cukru pudru. Możesz także polać je... roztopioną mleczną czekoladą. Jeśli chcesz przygotować jeszcze bardziej włoskie chiacchiere dodaj do ciasta odrobinę prawdziwej wanilii.

Zobacz też:

Zapomnij o pękającym lukrze. Teraz pączki będą wyglądać, jak z cukierni

Nigdy więcej nie powiesz, że nie lubisz brukselki. Wystarczy, że przygotujesz ją w ten sposób

W PRL-u wszyscy jedli takie pierogi. Dziś wielu kręci na nie nosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy