Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi
Keks zachwyca wiele osób delikatnym, lekko puszystym ciastem wypełnionym orzechami i suszonymi owocami. Można nieco zmodyfikować tradycyjny przepis po to, żeby wypiek wyszedł również wilgotny, a więc najlepszy pod słońcem. Sprawdź przepis na odmieniony keks, a zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.
Keksy zaczęto piec już w starożytnym Rzymie. Zgodnie z zachowanymi przepisami robiono je na jęczmiennym cieście i dodawano do nich orzechy granatowca, orzechy piniowe oraz rodzynki. Z kolei w średniowieczu wzbogacano to ciasto o miód, przyprawy i owoce.
Na przestrzeni lat ten popularny wypiek uległ modyfikacji - powstało wiele nowych przepisów. Mało kto jednak słyszał, że można dodać do tego ciasta...jogurt grecki. To właśnie dzięki temu dodatkowi keks wychodzi lekki i wilgotny.
Jogurtowy keks robi się z popularnych produktów, które zazwyczaj już mamy w kuchni. To ciasto warto przygotować, gdy nie wiemy, co zrobić z pozostałymi orzechami albo suszonymi owocami.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia keksa? Oto lista:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka jogurtu greckiego;
- 1/2 szklanki oleju;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 sztuki suszonego mano;
- 2 sztuki suszonych fig;
- 2 łyżki rodzynek;
- 2 łyżki orzechów włoskich.
Pamiętajmy, aby składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto wyjdzie bardziej puszyste i równomiernie się upiecze.
Żeby przygotować jogurtowy keks, na początek musimy utrzeć jajka z cukrem na puch. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, nie przestając ucierać masy.
W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki i olej. Całość miksujemy do momentu połączenia składników.
Potem siekamy mango oraz figi i wrzucamy je do masy. Dosypujemy też rodzynki i orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (patyczek musi być suchy).
Na koniec odstawiamy keks do ostygnięcia. Możemy dodatkowo oprószyć go cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Zobacz też:
Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm
Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, nawet jeśli masz 2 lewe ręce
Taką wątróbkę robią na Podkarpaciu. Jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia