Reklama
Reklama

Oto sekret zdrowia i urody Greków. Jedzą go niemal codziennie

Ostatnio na popularności zyskuje jogurt grecki. Tym śmietankowym produktem o kwaśnym smaku niemal codziennie zajadają się Grecy, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dzięki jego regularnemu spożywaniu znacznie poprawiają pracę jelit. Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne jogurtu greckiego i propozycje podania.

Grecja kojarzy się z pięknymi krajobrazami i gorącym klimatem. Zachwyca także bogatą kuchnią, która jest pełna świeżych produktów i prostych, lecz jakże smacznych potraw. W diecie Greków nie może zabraknąć jogurtu greckiego. Dlaczego warto jeść ten produkt? Z czym go podawać? Odpowiedzi na te pytanie znajdziesz w tym artykule.

Jogurt grecki na zdrowe jelita i płaski brzuch

W jogurcie greckim zawarte są probiotyki, które wpływają pozytywnie na jelita. Poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Co więcej, wzmacniają odporność i chronią przed różnymi infekcjami.

Jogurt grecki zawiera duże ilości witaminy B12, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego poprzez wytwarzanie melaniny otaczającej i izolującej włókna nerwowe. W tym produkcie znajduje się także witamina B2, będąca składnikiem enzymów niezbędnych do utrzymania dobrego wzroku

Warto też wspomnieć o zawartości wapnia i fosforu. Te dwa minerały zapobiegają osteoporozie

Jogurt grecki jest źródłem białka, które syci na długi czas. Dzięki niemu nie podjadamy między posiłkami. Poleca się jego spożywanie osobom będącym na diecie redukcyjnej, ponieważ ma mało kalorii (60 kcal w 100 g).  

Z czym jeść jogurt grecki? Propozycje podania

Wiele osób spożywa jogurt grecki na śniadanie. Wtedy dodają do niego składniki tj. musli, orzechy, miód oraz ulubione owoce. Można go jeść z płatkami owsianymi, dzięki czemu przyspieszymy proces spalania tkanki tłuszczowej. 

Jogurt grecki nadaje się nie tylko na śniadanie. Na jego bazie można zrobić koktajle, sosy, dipy i marynaty. Warto zastąpić tym produktem kaloryczny majonez. Oprócz tego polecamy stosowanie go do wypieków. Wówczas dekorujemy nim ciasta oraz babeczki. 

Zobacz też:

Więcej nie zalejesz grzybków octem. Ten dodatek jest o niebo lepszy

Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób

Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie