"Ciasto salceson" w PRL-u znikało ze stołu w minutę. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka
"Ciasto salceson" powstało w czasach, kiedy w kuchni liczyła się oszczędność i pomysłowość. Uspokajamy jednak, że nie ma w nim ani grama mięsa. W smaku przypomina za to połączenie słodkiej szarlotki i brownie. Jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza z kawą i herbatą. Na pewno nie pożałujesz, jeśli zdecydujesz się na jego przygotowywanie.
"Ciasto salceson" wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem, ponieważ w PRL-u było wielkim hitem. Jego walory smakowe i prostota sprawiają, że także dziś może z powodzeniem odnaleźć się na polskich stołach.
To alternatywa dla tradycyjnej szarlotki czy brownie. Bije je zresztą na głowę pod względem smaku i łatwości przygotowania. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne jabłek, dlatego pasuje na każdą okazję. Sprawdź, jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku.
Czego jak czego, ale jabłek na polskich wsiach nigdy nie brakowało. Stąd też jednym z kultowych ciast PRL-u było wówczas "ciasto salceson", które zachwycało smakiem mimo banalnie prostej receptury.
Pomimo dość specyficznej nazwy, "ciasto salceson" nie zawiera mięsa. Nie ma w nim ani grama popularnej wędliny, za to jest miękkie, puszyste i aromatyczne, a smak jabłek czuć w nim nie gorzej niż w tradycyjnej szarlotce. To naprawdę smaczny deser z łatwo dostępnych kwaśnych antonówek, który twoi goście pokochają.
Czytaj również: Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu
W związku z tym, że ciasto salceson powstawało w czasach, kiedy liczyła się oszczędność, składniki potrzebne do jego przygotowania nie mogły być drogie. To tylko kilka tanich produktów, które kupisz w każdym markecie.
Składniki na ciasto salceson:
- jabłka - 6 sztuk
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajka - 4 sztuki
- kakao - 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- olej roślinny - 0,5 szklanki
- cynamon - do smaku
- cukier puder - do smaku
Może cię zainteresować: Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne
Jabłka dokładnie obierz i pokrój w kostkę. Odstaw je na bok, wyciągnij z szafki miskę, wbij o niej jajka i wsyp cukier. Zmiksuj zawartość naczynia tak, by utworzyć jednolitą, puszystą masę, dodając także stopniowo olej roślinny.
Dołóż sypkie produkty: kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cynamon i mąkę, a następnie wymieszaj całość. Dołącz odłożone wcześniej na bok jabłka i ponownie wymieszaj składniki.
Blachę średniej wielkości wyłóż papierem i wlej do niej masę. Włóż ciasto salceson do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu deser udekoruj cukrem pudrem.
Zobacz też:
Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie
Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie