Reklama
Reklama

"Ciasto salceson" w PRL-u znikało ze stołu w minutę. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka

"Ciasto salceson" powstało w czasach, kiedy w kuchni liczyła się oszczędność i pomysłowość. Uspokajamy jednak, że nie ma w nim ani grama mięsa. W smaku przypomina za to połączenie słodkiej szarlotki i brownie. Jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza z kawą i herbatą. Na pewno nie pożałujesz, jeśli zdecydujesz się na jego przygotowywanie.

"Ciasto salceson" wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem, ponieważ w PRL-u było wielkim hitem. Jego walory smakowe i prostota sprawiają, że także dziś może z powodzeniem odnaleźć się na polskich stołach. 

To alternatywa dla tradycyjnej szarlotki czy brownie. Bije je zresztą na głowę pod względem smaku i łatwości przygotowania. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne jabłek, dlatego pasuje na każdą okazję. Sprawdź, jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku. 

Ciasta z jabłkami to nie tylko szarlotka. "Ciasto salceson" z PRL-u skradnie twoje serce

Czego jak czego, ale jabłek na polskich wsiach nigdy nie brakowało. Stąd też jednym z kultowych ciast PRL-u było wówczas "ciasto salceson", które zachwycało smakiem mimo banalnie prostej receptury. 

Pomimo dość specyficznej nazwy, "ciasto salceson" nie zawiera mięsa. Nie ma w nim ani grama popularnej wędliny, za to jest miękkie, puszyste i aromatyczne, a smak jabłek czuć w nim nie gorzej niż w tradycyjnej szarlotce. To naprawdę smaczny deser z łatwo dostępnych kwaśnych antonówek, który twoi goście pokochają. 

Czytaj również: Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu

Prosty przepis na "ciasto salceson". Tych składników potrzebujesz, aby go przygotować

W związku z tym, że ciasto salceson powstawało w czasach, kiedy liczyła się oszczędność, składniki potrzebne do jego przygotowania nie mogły być drogie. To tylko kilka tanich produktów, które kupisz w każdym markecie.

Składniki na ciasto salceson:

  • jabłka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajka - 4 sztuki
  • kakao - 4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • olej roślinny - 0,5 szklanki
  • cynamon - do smaku
  • cukier puder - do smaku

Może cię zainteresować: Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne

Jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku? To nic trudnego, a wychodzi przepyszne

Jabłka dokładnie obierz i pokrój w kostkę. Odstaw je na bok, wyciągnij z szafki miskę, wbij o niej jajka i wsyp cukier. Zmiksuj zawartość naczynia tak, by utworzyć jednolitą, puszystą masę, dodając także stopniowo olej roślinny. 

Dołóż sypkie produkty: kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cynamon i mąkę, a następnie wymieszaj całość. Dołącz odłożone wcześniej na bok  jabłka i ponownie wymieszaj składniki. 

Blachę średniej wielkości wyłóż papierem i wlej do niej masę. Włóż ciasto salceson do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu deser udekoruj cukrem pudrem.

Zobacz też:

Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie

Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa

Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy