Reklama
Reklama

W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu

Chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, a może znudziły ci się już sklepowe słodycze i dlatego szukasz przepisu na ciekawą, domową przekąskę? Niezależnie od powodu, spróbuj przygotować kakaowe wafle, które w PRL-u były popularnym weekendowym przysmakiem. Najlepiej od razu zrób podwójną porcję, bo znikają ze stołu w szalonym tempie.

Być może pamiętasz, że kilkadziesiąt lat temu dostęp do smakołyków nie był tak łatwy jak obecnie. W PRL-u sklepy spożywcze świeciły pustkami i zazwyczaj na próżno można było szukać w nich słodkich przekąsek. Mimo trudnych czasów gospodynie potrafiły jednak wyczarować samodzielnie słodycze z prostych składników. 

Nie tylko beza, chałwa czy galaretki, lecz również domowe andruty, które przygotowywały, smakowały znakomicie. Podawano je na zwykłych talerzach bądź eleganckich paterach w różnych wersjach. Szczególnie lubiane były jednak wafle z masą kakaową. 

Może cię zainteresować: Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych

Przepis na andruty, czyli słynne wafle kakaowe z PRL-u. Wychodzą chrupiące i miękkie

Andruty były jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek w PRL-u, którą podawano do herbaty czy kawyjako deser. Mimo prostej receptury rozpływały się w ustach. Były chrupiące i kremowe, dlatego i dziś warto od czasu do czasu zrobić je według starego, sprawdzonego przepisu.

Przepis na wafle kakaowe - składniki: 

  • wafle suche (6 arkuszy/ 1 duże opakowanie)
  • margaryna lub masło - 200 g
  • cukier (ewentualnie ksylitol) - 1 szklanka
  • kakao (najlepiej minimul 70 proc.) - 4 łyżki
  • mleko (krowie lub roślinne) - 1/2 szklanki
  • mleko w proszku - 1 szklanka

Czytaj również: Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze

Jak przygotować wafle kakaowe z PRL-u? To banalnie proste, więc na pewno dasz radę

Przygotowanie wafli kakaowych rodem z PRL-u według starego babcinego przepisu nie jest skomplikowane. Gdy zdobędziesz już składniki na te klasyczne słodycze, w małym rondelku rozpuść margarynę wraz z cukrem, mlekiem i kakao. Gotuj je na małym ogniu, mieszając, aż do połączenia w jednolitą konsystencję. 

Kiedy uzyskasz gęstą masę, zdejmij garnuszek z ognia i dołóż do środka mleko w proszku. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie po to, aby połączyło się z pozostałymi składnikami. 

Rozłóż arkusz wafla, posmaruj do kremem, przykryj kolejnym andrutem, ponowne posmaruj i dodaj kolejny wafel. Postępuj analogicznie tak długo, aż uzyskasz pięć warstw. Następnie obciąż gotowego andruta deską do krojenia i odstaw go na noc, aby masa zdążyła przytwierdzić się do wafla. 

Zobacz też:

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy