Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu
Moda na dubajską czekoladę trwa w najlepsze. Nie musisz jednak wydawać kilkudziesięciu złotych w sklepie na jedną tabliczkę słodkiej przekąski. Jej tańszą, zdrowszą i smaczniejszą wersję możesz bowiem przygotować samodzielnie w kuchennym termomiksie. Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach nadzienie na pewno cię nie rozczarują.
Chciałbyś spróbować dubajskiej czekolady, o której ostatnio tyle się mówi w internecie, jednak szkoda ci wydawać na nią 50 złotych w sklepie? Tak naprawdę wcale nie warto tego robić. Alternatywą dla zakupu gotowca jest samodzielne przygotowanie przysmaku. Możesz to zrobić... w termomiksie.
To nie jest żart. Domowa dubajska czekolada może być jeszcze lepsza niż słodycze z cukierni czy popularnego supermarketu. Przebije ją smakiem i będzie zdrowsza. Aby się o tym przekonać, wystarczy jedynie zdobyć składniki i postępować według wskazówek zawartych w poniższym przepisie na dubajską czekoladę
Może cię zainteresować: W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu
Oczywiście oryginalnej dubajskiej czekolady nie kupisz w żadnej polskiej cukierni ani markecie. Nie dostaniesz jej w internecie czy sklepie stacjonarnym, choć są tam dostępne produkty o podobnym smaku, przypominające popularny wyrób z Azji.
Są mocno pistacjowe i zawierają ciasto filo (Kataifi nazywane także anielskimi włosami z uwagi na strukturę). Możesz jednak zdobyć te składniki samodzielnie i przygotować własną wersję dubajskiej czekolady. Zrobisz ją według prostego przepisu.
Składniki na dubajską czekoladę w domowej wersji:
- mleczna czekolada - 200 gramów
- ciasto Kataifi - 60 g
- orzechy pistacjowe (łuskane niesolone) - 100 gramów
- olej kokosowy - 1 łyżeczka
- masło - 1 łyżeczka
- pasta tahini - 1 łyżeczka (obejdzie się także bez)
- mleko skondensowane słodzone - 180 gramów
Przyda ci się także silikonowa foremka w kształcie tabliczki czekolady. Najlepiej o wymiarach 25x13,5x2 cm,. Mogą być trochę inne. Jeśli jednak będą znacznie większe, zmodyfikuj proporcje składników.
Czytaj również: Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka
Gdy zdobędziesz składniki, (albo ich większość, bo przepisy możesz modyfikować według własnego upodobana), możesz przystąpić do przygotowania dubajskiej czekolady w termomiksie.
Pokrój czekoladę na możliwie jak najdrobniejsze kawałki nożem. Kiedy ją posiekasz, rozpuść ją z dodatkiem oleju w wodnej kąpieli. Połowę porcji przelej do foremki i rozprowadź ją w miarę równo pędzelkiem, nie pomijając krawędzi.
Włóż foremkę do lodówki na kwadrans, aby forma czekolady dubajskiej stężała. Nie wiesz, co zrobić w tym czasie? To proste, rozdrobnij wtedy ciasto Kataifi. Kiedy skończysz, posiekaj pistacje, dołóż mleko skondensowane i wymieszaj składniki.
Następnie przystąp do rozpuszczenia masła, dorzuć rozdrobnione ciasto Kataifi i smaż je, przez około 4-5 minut, aż zrobi się przyjemnie złotobrązowe. Do podsmażonego ciasta dodaj krem pistacjowy i tahini, jeśli je masz.
Wymieszaj całość na jednolity krem i wtedy przelej ostrożnie masę do foremki ze stężałą czekoladą. Drugą część roztopionej czekolady, (tę którą odłożyłeś na początku procesu przygotowywania dubajskiej czekolady).
Możesz ją wcześniej trochę podgrzać, jeśli zrobiła się zbyt gęsta. Zalej masę dokładnie tak, aby pokryła całość. Ostatnim krokiem jest włożenie formy do lodówki na 60-80 minut.
Zobacz też:
Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie
Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie