Reklama
Reklama

Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka

Wielkimi krokami zbliża się weekend. Zamiast spędzać kilka godzin w kuchni przy wymyślnych ciastach, upiecz babeczki, które zachwycają prostotą wykonania. Są puszyste jak chmurki, a swój obłędny smak zawdzięczają czekoladzie. Mleczna, gorzka, a może biała? Wybierz swoją ulubioną.

Zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami? A może nie chce ci się tracić wielu godzin na pichceniu? W takim razie koniecznie wypróbuj najłatwiejszy przepis na babeczki. Wystarczy ulubiona czekolada i kilka podstawowych produktów, by stworzyć małe dzieła sztuki, które skradną serca wszystkich łasuchów. Będą idealne do niedzielnej kawy, na karnawał, a szczególnie na urodziny dziecka. 

Składniki na babeczki z czekoladą

Najlepsze w tym przepisie jest to, że produkty na te babeczki zazwyczaj każdy z nas ma już w swojej kuchni. Jedyne, co trzeba dokupić to ulubiona czekolada. W naszej recepturze robimy je z mleczną. Można też wybrać gotowe płatki czekoladowe. Wtedy obejdzie się bez krojenia. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek z czekoladą? Oto lista:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 szklanki oleju lub masła;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • tabliczka mlecznej czekolady. 

Jeśli chcemy przygotować nieco zdrowsze babeczki, to czekoladę możemy zastąpić żurawiną, orzechami albo owocami tj. jagody czy borówki amerykańskie

Przepis na babeczki z czekoladą

Żeby zrobić babeczki z czekoladą, na początek wsypujemy do jednej miski suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, a w drugiej mieszamy mokre produkty tj. mleko, olej i jajka - je miksujemy. 

W kolejnym kroku zaczynamy stopniowo dolewać mokre składniki do tych suchych, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach. Musi powstać masa o jednolitej konsystencji. 

Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy pokrojoną na małe kawałki mleczną czekoladę. Całość mieszamy łyżką. 

Potem wyjmujemy formę na babeczki, wykładamy ją papilotkami i do każdej z nich wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Na koniec pieczemy babeczki z czekoladą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Po ostygnięciu tych małych wypieków możemy dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową bądź lukrem. Wówczas będą naprawdę słodkie. 

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy