Jesienią dodaj do rosołu. Zapomnisz o przeziębieniu i złym samopoczuciu
Rosół to danie cenione nie tylko za swój świetny smak, ale i za to, że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dodając do niego kilka pojedynczych składników, możemy sprawić, że zupa ta będzie jeszcze lepsza dla naszego organizmu i pozwoli nam przetrwać okres jesienno-zimowy bez infekcji. Sprawdź, co dodać do rosołu, aby uchronić się przed przeziębieniem.
Rosół gości na naszych stołach bardzo często. Jednak jesienią i zimą warto gotować go jeszcze częściej, dodając do niego pewne składniki, które wzmocnią jego działanie prozdrowotne. Przygotowując zupę w ten sposób, sprawimy, że nie tylko rozgrzejemy się w chłodne dni, ale i wzmocnimy swoją odporność. Dowiedz się, co dodać do rosołu, aby uniknąć przeziębienia lub skrócić jego trwanie.
Jednym ze sposobów, znanym już naszym babciom, jest dodanie do rosołu żółtka kurzego jajka. Dzięki temu zupa świetnie wpłynie na nasz organizm i wzmocni nas na jesienno-zimowy czas. Żółtko zawiera witaminę E, K i D, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego obfituje ono w potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, magnez i cynk. Jest to więc bardzo cenny składnik, który pozwoli nam zachować zdrowie podczas sezonu infekcji.
Jednak, aby spożywanie takiego rosołu przyniosło skutki, musimy pamiętać, by nie dodawać żółtka do zupy w trakcie gotowania. Robimy to dopiero wtedy, gdy rozlewamy zupę do talerzy. Wystarczy, że rozrobimy żółtko z kilkoma łyżkami rosołu, a następnie wlejemy do garnka i wymieszamy.
Czytaj również: Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności
Innym dobrym pomysłem jest dodanie do rosołu małego kawałka świeżego imbiru. Obieramy go ze skórki i ucinamy około 3 cm kawałka korzenia oraz wrzucamy do gotującego się wywaru. Jest to dobry sposób na uniknięcie przeziębienia, ponieważ imbir zawiera wiele witamin, w tym witaminę C, E, A i K. Oprócz tego jest on cennym źródłem olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym oraz wykrztuśnym,
Imbir świetnie się sprawdza także gdy dojdzie już do przeziębienia, ponieważ rozrzedza śluz, łagodzi kaszel, działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Oprócz tego idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, ponieważ zawiera związki fenolowe - gingerol, zinferon i shogaol, które aktywują proces termogenezy, odpowiedzialny za wytwarzanie ciepła. Dzięki temu rosół będzie zdrowy oraz rozgrzewający.
Warto także wypróbować przepis pochodzący z Grecji, gdzie przygotowuje się cytrynowy rosół, znany pod nazwą avgolemono. Pomoże on nam podnieść odporność organizmu oraz wesprze walkę z przeziębieniem. Wystarczy, że do rosołu dodamy 1 łyżeczkę świeżego soku z cytryny.
Sok należy wlać bezpośrednio do talerza, a nie do gotującej się zupy, ponieważ wtedy straciłyby swoje cenne właściwości. Jego skuteczność wynika z tego, że cytryna zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę A, C, B, potas, magnez, sód, żelazo i mangan.
Zobacz też:
Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada
Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik
Na rodzinne spotkanie przygotuj miodownik z przepisu Ewy Wachowicz. Goście oniemieją