Reklama
Reklama

Nie przepłacaj za gofry. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż w budce w Kołobrzegu

Gofry są nieodłączną atrakcją nadmorskich kurortów. Ich smak kojarzy się ze złocistymi plażami nad Bałtykiem i letnią beztroską - także w liczeniu kalorii. Teraz nie musisz czekać na wakacje nad morzem, aby rozkoszować się chrupiącymi goframi z ulubionymi dodatkami. Zamień jeden składnik w przepisie i wypiecz chrupiące gofry we własnym domu.

Przygotowanie gofrów wcale nie jest takie łatwe, choć teoretycznie w ich przepisie czy smażeniu nie ma nic skomplikowanego. Ciasto podobne do naleśników smaży się w gofrownicy. A jednak domowe gofry często są gąbczaste i nie mają nic z chrupkości gofrów w Kołobrzegu. Na szczęście z tym przepisem odmienisz domowe gofry raz na zawsze, a nadmorską przekąskę wprowadzisz na stałe do swojego deserowego menu.  

Dlaczego gofry wychodzą gumowe i przywierają?

Bierzesz prosty przepis na gofry, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na gofrownicę i czekasz. Już marzysz o puszystych i chrupiących gofrach, kiedy twoim oczom ukazuje się płaski, gumowy placek. W czym tkwi problem? 

Jak się okazuje, przygotowanie idealnych gofrów to nie lada wyczyn. Istotne są nie tylko składniki, ale także ich proporcja, temperatura oraz odpowiednie rozgrzanie urządzenia. O czym należy pamiętać przed wypróbowaniem idealnego przepisu na gofry

  1. Składniki na gofry wyjmij wcześniej z lodówki i odczekaj ok. 15 min przed ich wymieszaniem.  
  2. Jeśli chcesz zastąpić proszek do pieczenia i sodkę białkiem - dobrze je ubij. To właśnie dzięki niemu ciasto nabiera puszystości.  
  3. Nie mieszaj składników zbyt długo. To gwarancja, że ciasto stanie się gumowe.  
  4. Przed wylaniem ciasta na gofrownicę, dobrze rozgrzej urządzenie.  

Warto także posmarować płytki gofrownicy tłuszczem, nawet jeśli mają nieprzywierającą powierzchnię. Pamiętaj także, aby nie podnosić pokrywy zbyt wcześnie, ponieważ niewypieczone dobrze gofry mogą szybko opaść.  

Prosty i niezawodny przepis na gofry

Istnieje wiele przepisów na gofry. Jeśli chcesz mieć gwarancję, że tym razem uda ci się przygotować chrupiący deser, zamień mleko na maślankę. To klucz do udanych gofrów! Do przygotowania ciasta potrzebujesz: 

  • mąki pszennej krupczatki lub innej - ok. 150 g 
  • jajka - 1 szt.  
  • maślanki naturalnej - 250 ml 
  • cukru - łyżka 
  • sody oczyszczonej - pół łyżeczki 
  • proszku do pieczenia - pół łyżeczki 
  • roztopionego masła - 40 ml 
  • soli - szczypta 
  • esencji waniliowej - pół łyżeczki (opcjonalnie) 

Przygotowanie:  

  1. Roztop masło i przygotuj dwie miski. 
  2. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dokładnie wymieszaj.  
  3. Do drugiej miski wlej roztopione masło, maślankę, esencję waniliową, wbij jajko i wszystko wymieszaj za pomocą miksera.  
  4. Suche składniki przesypuj do mokrych za pomocą łyżki cały czas miksując. Odstaw miskę z ciastem na 15 min.  
  5. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę i natłuść blaszki masłem.  
  6. Ciasto wlewaj do gofrownicy za pomocą chochli i smaż je na pełnej mocy urządzenia przez 3-4 minuty.  

Tak przygotowane gofry podawaj z ulubionymi dodatkami - owocami, bitą śmietaną czy serkiem waniliowym. Smacznego!  

Zobacz też:

Te ogórki możesz jeść już na drugi dzień. Nie musisz ich pasteryzować i czekać, aż się ukiszą

Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon

​Teściowa zbiera w ogrodzie winogrona i pakuje do solanki. Smakują bajecznie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski