Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm
W chłodniejsze dni częściej sięgamy po zupy, które świetnie rozgrzewają nasz organizm. Warto jednak wybierać te z nich, które dodatkowo mają wiele składników odżywczych i chronią nasz organizm przed przeziębieniami oraz równocześnie wspierają metabolizm. Tego typu daniem jest zarzutka. Sprawdź, jak przygotować tę smaczną i zdrową zupę.
Zarzutka to gęsta zupa, która smakiem kojarzyć się może z dobrze znanym kapuśniakiem. Jest to jednak danie, które nie tylko jest bardzo smaczne i aromatyczne, ale także niesie za sobą wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Zupa ta znakomicie rozgrzewa, syci oraz dostarcza ważnych składników odżywczych. Podpowiadamy, jak przyrządzić tę zdrową i smaczną zupę.
Zarzutka to smaczna, gęsta i kwaśna zupa, przygotowywana na bazie kiszonej kapusty. Najczęściej gotuje się ją jesienią oraz zimą. Nie bez powodu tak jest, ponieważ zupa ta dzięki swoim składnikom wspomaga nas w chłodne dni, dodatkowo dostarczając naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Zupa jest nie tylko bardzo smaczna, ale i dodatkowo uznawana jest za świetne naturalne lekarstwo na przeziębienia. Dodatkowo kiszona kapusta, która znajduje się w tym daniu, świetnie wpływa na mikroflorę jelit.
Czytaj również: Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Do przyrządzenia zarzutki używane są składniki, które sprawiają, że zupa ta ma wiele cennych właściwości, a w dodatku świetnie smakuje. Produktami, których musimy użyć do przyrządzenia tego zdrowego domowego obiadu, jest:
- 1 pietruszka,
- 70 g selera,
- 2 litry bulionu mięsnego,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 700 g kiszonej kapusty,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- czosnek granulowany,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie zarzutki nie jest trudne, ale wymaga od nas spędzenia trochę czasu w kuchni. Pierwszym krokiem jest wlanie do garnka bulionu mięsnego i zagotowanie go. Dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone wszystkie wymienione wyżej warzywa. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie wyciskamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Następnie siekamy ją. Kolejnym krokiem jest wrzucenie na patelnię boczku, aby się wytopił. Dorzucamy do niego pokrojoną cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia.
Następnie wykonujemy istotny dla smaku zupy krok, czyli podsmażamy na patelni kapustę kiszoną z majerankiem, aż delikatnie się zarumieni. Dzięki temu danie zyska wyjątkowy smak. W momencie, gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, dodajemy do zupy składniki smażone na patelni. Wszystko gotujemy przez pół godziny i na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi
Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, nawet jeśli masz 2 lewe ręce
Taką wątróbkę robią na Podkarpaciu. Jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia