Taką wątróbkę robią na Podkarpaciu. Jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia
Wątróbka to danie, które ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Ci, którzy potrafią ją dobrze przyrządzić, wiedzą, że kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka i smażenie. Świetny sposób na to danie mają podkarpaccy kucharze. Sprawdź, jak przygotować wątróbkę z Podkarpacia, która jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia.
Sekret idealnej wątróbki tkwi w dwóch składnikach: mleku i mące, a także odpowiedniej obróbce. Do przygotowania chrupiącej wątróbki z Podkarpacia będziesz potrzebować:
- 1-2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- tłuszcz do smażenia.
Jeśli chodzi o wybór tłuszczu do smażenia wątróbki to najlepiej wybrać taki, który jest bezsmakowy. Dobrze sprawdzi się olej roślinny, a także masło klarowane. Z kolei lepiej jest unikać smażenia wątróbki z Podkarpacia na oliwie z oliwek czy smalcu.
Sprawdź również: To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni
Zacznij od opłukania, oczyszczenia i wysuszenia wątróbki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem, by całe były zakryte. Odstaw na godzinę (nie do lodówki). Po tym czasie odlej mleko i bardzo dokładnie wysusz wątróbki — najlepiej ręcznikiem papierowym. Podroby oprósz mąką, a następnie panieruj. Najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż wątróbki z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, by wątróbkę z Podkarpacia posolić dopiero po zdjęciu z patelni.
Zobacz też:
Zrób sernik dubajski i oczaruj gości. Zniknie co do okruszka
Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy
Naleśniki bez mąki? Zastąp ją tym, a wyjdą jeszcze smaczniejsze