Jeden tajemniczy składnik i naleśniki gotowe. Cienkie i elastyczne. Rarytas
Naleśniki to jedna z najczęściej wybieranych potraw na rodzinnych stołach. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Co więcej, jest to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słodko i na słono. Sprawdź, jak jeden tajemniczy składnik sprawi, że naleśniki będą cienkie i elastyczne.
Rodzaj naleśników Crêpe oznacza, że są one niezwykle cienkie i delikatne. Pochodzą z Francji, a ich główne składniki to mąka, mleko i jajka. Są podstawą do wielu dań, na przykład niezwykle popularnego Crêpes Suzette.
Do przygotowania 12 sztuk pysznych francuskich naleśników, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 1,5 szklanki mąki (ok. 340 g)
- 1/2 szklanki wody gazowanej (ok. 125 ml)
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki roztopionego masła + masło do smarowania patelni
- 4 duże jajka
- szczypta soli
Ostateczna liczba naleśników może się różnić ze względu na wielkość patelni, na jakiej je przygotowujemy, a także ilość ciasta wylewanego na jedną porcję.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce mieszamy mleko, mąkę, wodę, śmietankę, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, jajka i sól. Najlepiej wykorzystać w tym celu mikser, wtedy mamy pewność, że ciasto będzie odpowiednio połączone. Można także użyć rózgi kuchennej.
Do smażenia naleśników z kremówką najlepsza będzie patelnia o wielkości 25 lub 26 cm. Rozgrzewamy ją na średnim ogniu, a następnie smarujemy masłem. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i równomiernie je rozlewamy. Powinno się smażyć naleśniki około 45 sekund przed przewróceniem, a następnie około 15 sekund po przewróceniu. Jednak najlepiej przerzucać je, gdy zaczną się zwijać rogi. Jeśli patelnia w trakcie smażenia będzie wydawała się sucha, można wytrzeć ją dodatkową porcją masła.
Jeśli chcemy pozostać wierni klasyce, powinniśmy podać naleśniki z sosem pomarańczowo-maślanym. Również dobrze smakują cukrem, dżemem, kwaśną śmietaną czy świeżymi, sezonowymi owocami. We Francji tradycyjne crepe jada się także z sosami owocowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Warto spróbować także naleśników z kremem z jadalnych kasztanów.
Zobacz też:
Wkrótce będą ją pić wszyscy. Sprawdź przepis na najmodniejszą kawę tej jesieni
To najlepszy jesienny deser. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a efekty są zniewalające