Idealny schab pieczony na świąteczny stół. Przygotuj do niego marynatę na bazie tego octu
Przygotowanie dużego kawałka pieczeni to świetny wybór na świąteczny stół. Możemy go zjeść na ciepło lub na zimno, więc nie ma problemu, gdy zostanie po wigilii. Jednak schab to dość problematyczne mięso, które lubi się przesuszyć. Sprawdź, jak przygotować marynatę, która sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne.
Przygotowując świąteczne potrawy, nie zapomnij o przepisach gwiazd na wigilijne potrawy. Poznaj wigilijne śledzie Anny Lewandowskiej z 3 składników oraz uszka do barszczu autorstwa Magdy Gessler.
Do przygotowania aromatycznego i soczystego schabu pieczonego potrzebujesz:
- 1 kg schabu,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron,
- 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- 3 łyżeczki suszonego majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól i pieprz.
Jeśli zdecydujesz się na upieczenie większego kawałka mięsa, zwiększ proporcjonalnie ilość składników marynaty. Pamiętaj także o odpowiednim wydłużeniu czasu pieczenia.
Sprawdź również: Sałatkę milionera przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Idealna na lunch lub szybką kolację
Zacznij od przygotowania marynaty. Do miski wlej ocet i olej, a także dodaj słodką paprykę, majeranek, sól, pieprz oraz obrany z łupin i przeciśnięty przez praskę czosnek. Schab nakłuj widelcem, a następnie natrzyj dokładnie marynatą. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zawiń folią spożywczą lub przykryj pokrywką i włóż na całą noc do lodówki.
Wyjmij schab z lodówki około godziny przed pieczeniem, by osiągnął temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Mięso włóż do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz w ten sposób przez pierwsze 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne pół godziny.
Jeśli chcesz przygotować sos pieczeniowy, wystarczy, że zlejesz pozostałą marynatę do rondelka, dodasz dwie łyżki mąki i całość dokładnie wymieszasz. Pieczony schab możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz sosu pieczeniowego świetnie sprawdzi się także w towarzystwie świeżo tartego chrzanu, a także konfitury z żurawiny lub borówki.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny