Reklama
Reklama

Uszka z przepisu Magdy Gessler. Przygotuj na święta i oczaruj gości

Magda Gessler to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek, często określana mianem guru kulinarnego. W okresie przedświątecznym wiele osób czeka na jej receptury, które sprawią, że wigilia będzie aromatyczna i pyszna. Poznaj przepis na perfekcyjne uszka do barszczu od Magdy Gessler.

Ostatnio pisaliśmy o królowej polskiej gastronomii w zupełnie innym kontekście. Internauci skrytykowali catering świąteczny Magdy Gessler m.in. za niebotyczną cenę porcji pierogów.

Uszka do barszczu Magdy Gessler — składniki

Do przygotowania perfekcyjnych uszek do barszczu Magdy Gessler potrzebujesz:

  • 2 garście suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • 500 g mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • liście laurowe,
  • masło,
  • sól,
  • woda,
  • ziele angielskie.

Podstawą farszu do uszek są oczywiście grzyby. Można zastąpić borowiki podgrzybkami, jednak to właśnie król grzybów jest najważniejszym elementem przepisu na uszka Magdy Gessler.

Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach

Jak przygotować uszka do barszczu z przepisu Magdy Gessler?

Przygotowanie uszek zacznij od grzybów. Przełóż suszone grzyby do większej miski i zalej wodą. Pozostaw do namoczenia, nawet przez noc. Dodaj do nich także obraną i przekrojoną na pół jedną cebulę. Po namoczeniu przełóż całość do garnka, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych, a także szczyptę soli. Gotuj grzyby na małym ogniu przez około pół godziny.

Na patelni rozgrzej trzy łyżki masła i zeszklij na nich obrane i drobno posiekane dwie cebule. Zostaw do wystudzenia. Ugotowane grzyby odcedź, wyjmij z nich cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Posiekaj drobno grzyby, połącz z cebulą, dodaj jedną łyżkę bułki tartej oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wystudzone włóż do lodówki.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Przygotuj ciasto. W piekarniku nagrzej metalową miskę, by była ciepła (ale nie gorąca). Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, stopniowo dodawaj letnią wodę. Zagnieć ciasto do momentu, gdy nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej letniej wody. Gotowe ciasto wyłóż na blat i przykryj uprzednio nagrzaną miską (ten trik pozwoli, by było bardziej elastyczne).

Ciasto rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na środku każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu, a następnie sklej dwa końce. Zlep ciasto na tyle mocno, by umieszczony w środku farsz nie wyleciał podczas gotowania. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól i wrzuć do niej uszka. Gotuj do momentu wypłynięcia i podawaj z barszczem wigilijnym.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy