Wigilijne śledzie z 3 składników wg Anny Lewandowskiej. Zdrowszego przepisu nie znajdziesz
Anna Lewandowska od lat jest uważana za jeden z większych polskich autorytetów w kwestii zdrowego odżywiania. Jak wiadomo, szczególnie w okresach świątecznych, mniej kaloryczne zamienniki tradycyjnych potraw są dla wielu osób na wagę złota. Poznaj przepis na śledzie z 3 składników od Anny Lewandowskiej.
Przepis Anny Lewandowskiej na wigilijne śledzie jest niezwykle prosty i opiera się jedynie na trzech składnikach. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 100 g śledzi,
- 20 g cebuli,
- 5 g oleju lnianego.
Warto w tym miejscu wspomnieć, że minimalizm w kontekście składników, a także brak przyprawa sprawia, że musimy zadbać o jakość produktów. Najlepiej w tym celu kupić (choć trudno dostępnego) prawdziwe matiasy, czyli młode śledzie złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Taki rodzaj tej ryby charakteryzuje się niezwykle ciekawym smakiem. Pamiętajmy również o jak najświeższej cebuli oraz dobrej jakości oleju lnianym.
Sprawdź również: Katarzyna Warnke wykluczyła je z diety. Ma 46 lat i wygląda rewelacyjnie
Sposób przygotowania wigilijnych śledzi Anny Lewandowskiej jest równie prosty, co ilość składników. Musimy jednak poświęcić na niego trochę czasu, a wynika to przede wszystkim z faktu, że rybę musimy namoczyć przez około 6 godzin. Po tym czasie dokładnie ją osuszamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) i kroimy w paski o grubości około 3 centymetrów. Tak przygotowanego śledzia przekładamy do czystej miski. Cebulę obieramy i siekamy na odpowiadające nam kawałki. Możemy ją posiekać bardzo drobno lub zostawić większe cząstki. Dodajemy cebulę do śledzia, całość zalewamy olejem lnianym i gotowe.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna