Reklama
Reklama

Wigilijne śledzie z 3 składników wg Anny Lewandowskiej. Zdrowszego przepisu nie znajdziesz

Anna Lewandowska od lat jest uważana za jeden z większych polskich autorytetów w kwestii zdrowego odżywiania. Jak wiadomo, szczególnie w okresach świątecznych, mniej kaloryczne zamienniki tradycyjnych potraw są dla wielu osób na wagę złota. Poznaj przepis na śledzie z 3 składników od Anny Lewandowskiej.

Składniki na wigilijne śledzie Anny Lewandowskiej

Przepis Anny Lewandowskiej na wigilijne śledzie jest niezwykle prosty i opiera się jedynie na trzech składnikach. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 100 g śledzi,
  • 20 g cebuli,
  • 5 g oleju lnianego.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że minimalizm w kontekście składników, a także brak przyprawa sprawia, że musimy zadbać o jakość produktów. Najlepiej w tym celu kupić (choć trudno dostępnego) prawdziwe matiasy, czyli młode śledzie złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Taki rodzaj tej ryby charakteryzuje się niezwykle ciekawym smakiem. Pamiętajmy również o jak najświeższej cebuli oraz dobrej jakości oleju lnianym.

Sprawdź również: Katarzyna Warnke wykluczyła je z diety. Ma 46 lat i wygląda rewelacyjnie

Śledzie Anny Lewandowskiej z 3 składników — sposób przygotowania

Sposób przygotowania wigilijnych śledzi Anny Lewandowskiej jest równie prosty, co ilość składników. Musimy jednak poświęcić na niego trochę czasu, a wynika to przede wszystkim z faktu, że rybę musimy namoczyć przez około 6 godzin. Po tym czasie dokładnie ją osuszamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) i kroimy w paski o grubości około 3 centymetrów. Tak przygotowanego śledzia przekładamy do czystej miski. Cebulę obieramy i siekamy na odpowiadające nam kawałki. Możemy ją posiekać bardzo drobno lub zostawić większe cząstki. Dodajemy cebulę do śledzia, całość zalewamy olejem lnianym i gotowe.

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy