Reklama
Reklama

Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie

Zbliża się jesień, która dla wielu osób kojarzy się z zapachem cynamonu unoszącym się w powietrzu. Ta aromatyczna przyprawa nie tylko wzbogaca smak licznych potraw, ale również wspiera organizm na wielu płaszczyznach. Dodana do porannej kawy czy owsianki, pomoże poczuć luz w pasie, ale zalet ma o wiele więcej. Poznaj wybrane z nich.

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, która znana jest na całym świecie. Swoim aromatem i smakiem wzbogaca wiele dań, ale przy tym wykazuje liczne działania lecznicze i prozdrowotne. Warto więc tę niepozorną przyprawę włączyć do swojego codziennego jadłospisu, a z pewnością twoje zdrowie i sylwetka ci za to podziękują.  

Właściwości cynamonu — naturalne wsparcie dla organizmu  

Cynamon to popularna przyprawa, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowej. Znany i ceniony od starożytności wykorzystywany jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i wyjątkowe właściwości. A jest ich całkiem sporo. Poprzez składniki odżywcze zawarte w cynamonie, takie jak olejki eteryczne, związki fenolowe, kumaryny, a także liczne witaminy i minerały, posiada szerokie zastosowanie.  

Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z infekcjami. Nie ma więc czemu się dziwić, że jest on niemal obowiązkowym składnikiem zimowych naparów. Ponadto wzmacnia odporność z pomocą zawartych w nim antyoksydantów. Ceniony jest za właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. 

Cynamon to także naturalne wsparcie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Działa kojąco przy niestrawnościach, wzdęciach, a także zaparciach. Ponadto poprawia krążenie, wspomagając pracę serca i układu krwionośnego. Dodatkowo obniża stężenie cholesterolu we krwi.  

Zobacz też: Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Cynamon a odchudzanie — jak działa?

Dużo mówi się o cynamonie w kontekście zdrowia, ale od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o tej przyprawie również w temacie odchudzania. Okazuje się bowiem, że obecność tej przyprawy w codziennej diecie może wspomóc proces utraty nadprogramowych kilogramów. Cynamon pobudza produkcję soku żołądkowego, a to z kolei sprzyja lepszej przemianie materii. Zawarte w przyprawie związki bioaktywne przyspieszają metabolizm, stymulując spalanie kalorii.  

Ponadto działa termogenicznie, czyli pobudza procesy termogenezy w organizmie, co zwiększa wydatkowanie energii i stymuluje spalanie nadmiernego tłuszczu. Cynamon działa również na uregulowanie poziomu cukru we krwi, a to z kolei przekłada się na zmniejszenie gwałtownych skoków glukozy po posiłkach, przez co zmniejszają się napady głodu i chęć na słodkie.  

Przeczytaj również:  Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika

Jak włączyć cynamon do diety? Dodaj do kawy lub owsianki  

Cynamon coraz częściej polecany jest jako uzupełnienie diety odchudzającej. W połączeniu z aktywnością fizyczną oraz zbilansowaną dietą może przynieść zaskakujące rezultaty. W tym celu polecany jest między innymi napar przygotowywany z cynamonu i miodu, który wspomaga trawienie, a także daje uczucie sytości i hamuje apetyt.  

Polecanym sposobem na cynamon w diecie jest dodawanie go do kawy. Ten uwielbiany napój z dodatkiem tej przyprawy zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i właściwości. Wystarczy już szczypta dodana do świeżo zaparzonej kawy, by zmniejszyć uczucie głodu, kontrolować łaknienie, a także ustabilizować poziom cukru we krwi.  

Jeśli nie do kawy, cynamon warto dodawać do porannej owsianki. Dzięki temu można wzbogacić smak i aromat śniadania, a przy tym dostarczyć organizmowi cennych właściwości przyprawy. Takie połączenie pomaga utrzymać sytość na długo, a także nie odczuwać skoków insuliny. Regularnie spożywany cynamon może przynieść zaskakujące efekty, ale należy go przyjmować w umiarkowanych ilościach, około 1 łyżeczki dziennie. Najlepiej sprawdzi się do tego cynamon cejloński. 

Zobacz też:

Ten sos pomidorowy do słoików robi Makłowicz. Idealny do pomidorówki i na pizzę

Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce

Teściowa co roku robi dżem z tych owoców. Mało popularny, a obłędny w smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | zdrowie