Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka kawy. Napój ten ochoczo pity jest na całym świecie ze względu na właściwości pobudzające, a także niezwykły smak oraz aromat. Te mogą być jeszcze intensywniejsze, jeśli do kawy dorzucisz jeden nieoczywisty składnik. Tak piją ten napój w Gruzji, przygotowując go królewską metodą parzenia. Dlaczego warto spróbować kawy z dodatkiem soli?
Dużo mówi się o włoskim espresso czy kawie po turecku, ale mało kto słyszał o kawie po gruzińsku. To bowiem coś więcej niż tylko napój — to symbol domowego ciepła i delektowania się każdą chwilą. Mała i niepozorna filiżanka czarnej kawy zaparzonej po królewsku dostarcza natężenia smaku i ponadto pobudza jak żadna inna. Raz przygotowana systematycznie będzie pojawiać się w twoim codziennym repertuarze.
Kawa po gruzińsku jest napojem przyrządzanym w tamtejszej kulturze w konkretny sposób i z dodatkiem nieoczywistych składników. To kawa słynąca z prostoty przygotowania oraz mocnego aromatu, który zapewnia pobudzenie na cały dzień. Przyrządzana na bazie tradycyjnej metody, podobnie jak w Turcji, wyróżnia się jednak specjalnym dodatkiem, który na pierwszy rzut oka może brzmieć dość kontrowersyjnie.
W rzeczywistości sprawdza się na tyle, że turyści z Gruzji często przywożą ze sobą recepturę na kawę po gruzińsku, a nawet i potrzebne do tego naczynia. Tradycyjna metoda parzenia kawy w Gruzji polega bowiem na parzeniu w miedzianym tygielku, ale może być i w rondelku czy też dżezawie.
Świeżo zmielona kawa wraz z wodą podgrzewana jest w naczyniu aż do uzyskania esencjonalnego naparu. W tradycyjny sposób podgrzewana jest w gorącym piasku lub na kuchence. W warunkach domowych sprawdzi się do tego doskonale rondelek i kuchenka.
Kluczowa jest jednak nie tylko kawa, ale i nieoczywisty dodatek do niej, a mianowicie sól, która dawniej była symbolem gościnności. Dodawana była jednak do kawy również po ty, by dostarczyć pobudzenia i intensywności smaku. Co ciekawe, kawa w Gruzji może być również przygotowywana z prażonym czosnkiem, a także koglem-moglem, czyli żółtkiem z cukrem.
Zobacz także: Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę
Kawa z dodatkiem soli łagodzi gorycz, podkreślając przy tym aromat oraz intensywność smaku. To także nietypowe wrażenie smakowe, które pobudza na resztę dnia. Aby jednak móc w pełni delektować się kawą po gruzińsku przygotowywaną według metody królewskiej, trzeba trzymać się najważniejszych zasad.
Przede wszystkim napój nie powinien gwałtownie wrzeć, tylko być powoli parzony. Ponadto ważne jest wielokrotne pienienie oraz brak filtrowania, gdyż kawę pije się z filiżanki, w której pozostają na dnie fusy. Do przygotowania kawy po gruzińsku potrzebujesz jedynie:
- 2 łyżki drobno i świeżo zmielonej kawy (polecana średnio palona Arabika)
- 200 ml zimnej wody
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
W dżezawie, kawiarce lub rondelku umieść zimną wodę, a następnie wsyp drobno zmieloną kawę. Dodaj sól (jeśli słodzisz, wsyp również cukier) i zacznij powoli podgrzewać na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do gwałtownego wrzenia.
Zwracaj uwagę na pojawiającą się pianę. Gdy powstanie, zdejmij naczynie z palnika, po czym podownie je tam postaw i podgrzej. Czynność powtórz 2-3 razy, dzięki czemu kawa zyska kremową konsystencję oraz niezwykłą intensywność smaku. Gdy napój będzie gotowy, przelej go ostrożnie do filiżanki, by fusy mogły opaść na dno.
Zobacz też:
Teściowa co roku robi dżem z tych owoców. Mało popularny, a obłędny w smaku
Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników
Moja mama dodaje to do mielonych. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne