Reklama
Reklama

Dorota Szelągowska piecze wielkanocnego mazurka. Zamiast kajmaku dodaje inny składnik

Dorota Szelągowska na Wielkanoc piecze mazurka w zmodyfikowanej wersji. Popularna dziennikarka na Instagramie podzieliła się z fanami przepisem, z którego wynika, że nie dodaje do niego tradycyjnej masy kajmakowej, a inny składnik. Dzięki temu jej ciasto wychodzi jeszcze smaczniejsze, ale wciąż jest słodkie i wspaniale prezentuje się na świątecznym stole.

Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na polskim świątecznym stole. Najczęściej przygotowuje się go z masą kajmakową, ale nie każdy lubi jej charakterystyczny smak, karmelowy smak. 

Przedstawiamy więc przepis na mazurka od Doroty Szelągowskiej, która postanowiła zrezygnować z tego składnika. Mazurek według jej przepisu po prostu obłędnie!

Dorota Szelągowska piecze mazurka bez kajmaku. Zamiast nieco dodaje inny składnik

Tradycyjny mazurek to płaskie i kruche ciasto o pięknie przyozdobionym wierzchu, do którego najczęściej dodawana jest masa kajmakowa. Z roku na rok coraz większą popularność w internecie zyskują więc przepisy na ten wypiek w zmodyfikowanej wersji. Nie każdy jest bowiem jej fanem. 

Można zrobić go również z kremem orzechowym, dżemem, lub marmoladą, ale popularna dziennikarka, Dorota Szelągowska ma zupełnie inny pomysł. I niedawno podzieliła się nim ze swoimi fanami na Instagramie.

Może cię zainteresować: Wielkanocny mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez nabiału i glutenu

Przepis na mazurka Doroty Szelągowskiej bez masy kajmakowej. Jak go przygotować?

Dorota Szelągowska najpierw przygotowuje ciasto na spód mazurka. Do jego wyrobienia potrzebne będą takie składniki jak:  kostka masła, 3 żółtka jaj, 6 łyżek cukru, 2 szklanki mąki i odrobina soli. Po dokładnym wymieszaniu produktów masę należy zagnieść, ostrożnie włożyć do formy, (wcześniej wyłożonej pergaminem) i przez 15 minut trzymać w zamrażarce. 

Po upływie kwadransu ciasto trzeba nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie podnosiło się podczas pieczenia. Gdy to zrobimy, musimy włożyć blachę do piekarnika na kilkanaście minut, aby zarumieniło się. W tym celu powinno piec się w 180 stopniach Celsjusza.

Później przechodzimy do zrobienia domowej konfitury na bazie mrożonych wiśni (1 opakowanie), laski wanilii, szczypty chilli (do smaku), 0,5 łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczki soku z cytryny oraz 1 łyżeczki wody różanej. Owoce duś na patelni z dodatkiem pozostałych składników. Redukuj, aż nabiorą konsystencji konfitury na małym ogniu i zdejmij z ognia. 

Teraz zabierz się za robienie ganaszu. W tym celu 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej i deserowej posiekaj. Następnie rozpuść ją w gorącej śmietance 30 proc (około 200 mln). Mieszaj, aby się nie przypaliła. Spód wyłóż chłodną konfiturą i zalej ostudzonym ganache. Udekoruj mazurka jadalnymi kwiatami, aby wprowadzić na stół wiosenną atmosferę.

Czytaj również: Ewa Wachowicz na święta robi takie pierogi. Zaserwuj je gościom i patrz, jak szybko znikają                

Zobacz też:

Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

​Gotujesz w ten sposób kalafiora? Nieświadomie pozbawiasz go wszystkich witamin

Wystarczy 15 minut, by przygotować danie, jak z restauracji. W roli głównej szparagi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ciasta