Reklama
Reklama

Ewa Wachowicz na święta robi takie pierogi. Zaserwuj je gościom i patrz, jak szybko znikają

Pierogi to uwielbiane przez wiele osób danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Mogą być dobrym rozwiązaniem na Wielkanoc, zwłaszcza jeśli przygotujemy je z farszem, który bez dwóch zdań kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Według przepisu Ewy Wachowicz wyjdą obłędnie smaczne i zachwycą każdego. Dowiedz się, jak je wykonać.

Pierogi cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je z rozmaitym farszem i dodatkami, przez co każdy z pewnością znajdzie swoje ulubione. Często kojarzone z Bożym Narodzeniem, świetnie sprawdzą się również jako danie na wielkanocny stół. Te przygotowane według Ewy Wachowicz w mig znikną z talerza. A wszystko to przez wyjątkowy farsz.  

Elastyczne ciasto i obłędy smak, czyli idealne pierogi na Wielkanoc  

Znana i lubiana prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym prezentuje ciekawe i przede wszystkim smaczne przepisy. Jednym z nich są obłędnie smaczne pierogi z farszem z białej kiełbasy. Idealnie sprawdzą się na wielkanocny stół.  

Są proste w przygotowaniu, a więc każdy powinien sobie z nimi poradzić. Według przepisu Ewy Wachowicz smak pierogów będzie wyjątkowy i wyrazisty, a ciasto elastyczne. Do przygotowania będą potrzebne następujące produkty: 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki  
  • 1 jajko  
  • 100 ml ciepłej wody  

Składniki na farsz: 

  • 1 kg białej kiełbasy  
  • 1 łyżka chrzanu  
  • 1 jajko  
  • Suszony majeranek 
  • Sól i pieprz  
  • Dodatkowo: smażona cebulka  

Zobacz również: Wielkanocny mazurek z przepisu Lewandowskiej. Bez nabiału i glutenu

Jak przygotować pierogi z białą kiełbasą według przepisu Ewy Wachowicz?  

Zarówno farsz, jak i ciasto nie są trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Dobrze zacząć od przygotowania ciasta. W tym celu mąkę zaparz gorącą wodą i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, posiekaj i zacznij wyrabiać ciasto. Przykryj je i odstaw na około 20 minut.  

W tym czasie zajmij się przygotowaniem farszu. Sparz białą kiełbasę, obierz ją ze skórki i rozdrób widelcem. Wbij do niej jajko, dodaj chrzan i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj.  

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij koła, na które następnie nałóż farsz i sklej brzegi. Tak z całego farszu i ciasta przygotuj pierogi. Gotowe gotuj w słonej wodzie, a następnie podawaj z podsmażoną cebulką. Z pewnością tak podane na wielkanocnym stole pierogi z białą kiełbasą zachwycą domowników i gości.  

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy