Wielkanocny mazurek z przepisu Lewandowskiej. Bez nabiału i glutenu
Mazurek bezwzględnie kojarzy się z Wielkanocą. Słodkie, pełne polewy, bakalii i posypek ciasto trudno uznać za zdrowe. Chyba że upieczesz mazurek według przepisu Ani Lewandowskiej. Będzie bez nabiału i bez glutenu, ale wszyscy zjedzą go ze smakiem.
Nikt nie oczekuje od wielkanocnych potraw, że będą zdrowe i nietuczące. Skoro jednak można je nieco podrasować i pozbawić kalorii - to dlaczego nie? Sposób na to pokazała Anna Lewandowska. Jej przepis na mazurek wielkanocny eliminuje nabiał i gluten. Tym sposobem ciasto będą mogli zjeść nawet weganie.
Ania Lewandowska w swojej kuchni stawia na potrawy zdrowe i pozbawione pustych kalorii. W swojej diecie musiała zrezygnować z dwóch składników, bez których nie wyobrażamy sobie mazurka wielkanocnego. Wyjaśniła to w swoim serwisie, hpba.pl:
Oznacza to, że mazurek słynnej trenerki personalnej powstaje bez mąki i jajek. Znajdziemy w nim za to daktyle i rum - to one są tajemnicą wielkanocnego przepisu Ani Lewandowskiej. Te niecodzienne składniki decydują o słodyczy tradycyjnego, wielkanocnego przysmaku.
Czytaj też: Ugotuj w święta zamiast żurku. Zaskoczysz rodzinę i będziesz rozdawać dokładki
Aby upiec mazurek według przepisu Ani Lewandowskiej, musisz zgromadzić kilka niecodziennych składników. Warto to zrobić, zwłaszcza jeśli wśród gości będą osoby unikające glutenu czy nabiału. Wszystkie produkty znajdziesz w sklepach ze zdrową czynnością lub w internecie.
Składniki na ciasto:
100 g mąki ryżowej;
100 g mąki kukurydzianej;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
70 g masła klarowanego Ghee;
2 łyżki siemienia;
3 łyżki wody;
60 g syropu ryżowego lub klonowego;
Pół łyżeczki sody, sól.
Składniki na masę:
8 daktyli,
150 ml śmietany ryżowej;
Łyżeczka masła klarowanego Ghee;
2 łyżki kakao;
4 łyżki rumu.
Jeśli zgromadzisz wszystkie te składniki, śmiało możesz uznać, że najtrudniejszą część pracy masz już za sobą.
Czytaj też: Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Kluczowy jest jeden składnik
Przepis na wielkanocny mazurek według Lewandowskiej jest banalnie prosty. Najpierw zrób zamiennik jajka - dwie łyżki siemienia lnianego zalej trzema łyżkami wody i odstaw na kwadrans. Następnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Ciasto pokrój na prostokąty, ich brzegi lekko zawiń w wałeczki. Piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Daktyle najpierw ugotuj w śmietanie, potem dodaj do nich resztę składników masy i wszystko zmiksuj. Kiedy spody wystygną, wylej na nie masę. Takie mazurki wielkanocne możesz ozdobić bakaliami, czekoladą czy konfiturą.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe